Într-un anunț pentru cititori, varianta online a cotidianului britanic The Guardian a anunțat că nu mai există beneficii de a mai fi activă pe platforma numită anterior Twitter, plină de negativism și de „conținut adesea deranjant”, potrivit publicației.

„Am vrut să anunțăm cititorii că nu vom mai posta în niciun cont editorial oficial al Guardian de pe site-ul de socializare X ”, a spus The Guardian.

The Guardian se dezice de X. „O platformă media toxică”

The Guardian are peste 80 de conturi pe X cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Conținutul de pe platformă, potrivit The Guardian, include teorii ale conspirației de extremă dreaptă și rasism. Publicația a adăugat că tendința site-ului pe durata alegerilor prezidențiale din SUA a cristalizat decizia sa.

„Acesta este ceva la care luăm în considerare de ceva vreme, având în vedere conținutul adesea deranjant promovat sau găsit pe platformă, inclusiv teoriile conspirației de extremă dreaptă și rasismul”, susține publicația.

A adăugat: „Campania pentru alegerile prezidențiale din SUA a servit doar pentru a sublinia ceea ce am considerat de mult timp: că X este o platformă media toxică și că proprietarul ei, Elon Musk, a putut să-și folosească influența pentru a modela discursul politic”.

Publicația britanică își retrage conturile de pe X

The Guardian a spus că utilizatorii X vor putea în continuare să-și partajeze articolele pe platformă și că postările de pe X vor fi ocazional încorporate în activitatea sa, ca parte a știrilor sale live. Reporterii ar putea, de asemenea, să continue să folosească platforma în scopuri de culegere de știri, a spus The Guardian.

Deși conturile oficiale ale The Guardian se retrag de pe X, nu vor exista restricții pentru reporterii individuali care folosesc site-ul dincolo de regulile existente ale organizației pentru rețelele sociale.

„Rețelele sociale pot fi un instrument important pentru organizațiile de știri și ne ajută să ajungem la noi audiențe, dar, în acest moment, X joacă acum un rol diminuat în promovarea muncii noastre. Jurnalismul nostru este disponibil și deschis tuturor pe site-ul nostru și am prefera ca oamenii să vină pe theguardian.com și să ne susțină munca acolo”, a spus The Guardian.

Alternativa Bluesky

Decizia celor de la The Guardian este împărtășită și de alte mii de persoane, care, după alegerile prezidențiale, au ales să plece de pe X și să se orienteze către Bluesky, concurentul platformei denumită anterior Twitter.

De când Donald Trump a fost reales președinte al SUA, Bluesky a adunat peste 700.000 de utilizatori noi, care, potrivit The Guardian, au căutat să „scape de dezinformarea și postările ofensive” de pe platformă.

Bluesky este o aplicație socială descentralizată concepută de fostul CEO Twitter Jack Forsey. A fost dezvoltată inițial ca un proiect în cadrul platformei Twitter, dar a devenit independentă în 2022.

Bluesky ajuns la 14,5 milioane de utilizatori

Platforma este acum deținută în principal de directorul executiv Jay Graber. Aplicația se descrie ca fiind concepută pentru a nu fi controlată de o singură companie. A funcționat inițial doar pe bază de invitație când a fost lansată pentru prima dată, dar a devenit deschisă tuturor în februarie 2024, câștigând aproape 800.000 de utilizatori într-o singură zi, potrivit Techcrunch.com.

„Creăm o versiune a rețelei de socializare în care este construită de mulți oameni și încă vine împreună ca o experiență coerentă, ușor de utilizat” , au anunțat administratorii Bluesky.

Afluența de utilizatori către Bluesky a venit în principal din America de Nord și Marea Britanie, ceea ce a ajutat platforma să ajungă la 14,5 milioane de utilizatori, în creștere față de nouă milioane în septembrie.

Mulți utilizatori și-au invocat motivele pentru care au părăsit X din cauza admiterii discursului instigator la ură și a răspândirii dezinformarii. Cercetătorul în rețelele sociale Alex Bruns a spus că Bluesky oferă un sistem mai eficient pentru blocarea sau suspendarea conturilor problematice și controlarea comportamentului dăunător.

De ce utilizatorii au părăsit X pentru Bluesky

După cum a raportat The Guardian, Bruns a spus: „A devenit un refugiu pentru oamenii care doresc să aibă genul de experiență pe care obișnuia să le ofere Twitter, dar fără tot activismul de extremă dreaptă, dezinformarea, discursul instigator la ură, roboții și orice altceva”.

Nu este prima dată când membrii X migrează de pe platforma lui Musk. Cybernews a menționat că Bluesky a câștigat trei milioane de membri după ce X a fost blocat în Brazilia. Alte 1,2 milioane au părăsit aplicația lui Musk, după ce aceasta a declarat că va permite utilizatorilor să vadă postări din conturile care le-au blocat.

Un nou utilizator notabil al Bluesky este congresmanul din New York Alexandria Ocasio-Cortez, care a postat pe 11 noiembrie: „Bine, Dumnezeule, e frumos să fii într-un spațiu digital cu alte ființe umane reale”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News