Proiectele integrate sunt prioritare în noul Program Naţional Dezvoltarea Rurală (PNDR) 2014 – 2020, iar selecţia va fi realizată pe „criterii de calitate” prin rapoarte lunare sau trimestriale emise de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
„În cadrul acestei submăsuri privind investiţiile în ferme, vom acorda prioritate maximă proiectelor care integrează investiţiile în fermă cu procesarea producţiei proprii. Acestea vor primi punctaj maxim, iar finanţarea poate ajunge şi până la 90%. Iniţial, se pleacă de la 50%, dar se adaugă suplimentar încă 20%, dacă îndeplineşte mai multe criterii, respectiv dacă face parte dintr-o cooperativă sau dacă integrează producţia obţinută în fermă”, explică George Turtoi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, pentru Agerpres.
Acesta a precizat că proiectele se vor depune continuu de-a lungul unui an, iar selecţia se va face pe criterii de performanţă, „de calitate a proiectului”, AFIR urmând să emită rapoarte lunare sau trimestriale în funcţie de afluxul proiectelor depuse.
Pe noul PNDR, documentaţia iniţială care va fi depusă de beneficiar va fi mult simplificată, iar acesta va avea la dispoziţie, după notificare, un termen de 6 sau 8 luni de zile pentru prezentarea proiectului tehnic şi a avizelor necesare în vederea contractării.
După ce intră în sistem, beneficiarul va primi un avans de 50%, însă la contractare va aduce un contract ferm de credit sau un extras de cont care să ateste că are cofinanţarea asigurată. În actele normative care vor fi emise pe plan naţional se va specifica termenul clar până când beneficiarul va trebui să depună prima cerere de plată, în caz contrar, dacă nu va fi respectat, proiectul va fi reziliat automat.
Noul PNDR 2014 – 2020 are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite României, iar 1,347 miliarde de euro contribuţia naţională.
Măsura privind investiţiile în ferme are alocată o sumă totală pentru perioada de programare de 7 ani de 892,32 milioane de euro, inclusiv contribuţia naţională de 134,35 milioane de euro.