Protestul, organizat duminică de Asociația Eco Natura, sprijinit și de alte organziații neguvernamentale care luptă pentru protecția mediului, a fost unul autorizat. Aproape 200 de persoane, de la copii mici până la vârstnici, au ieșit în stradă nemulțumite de faptul că un întreg cartier este poluat, iar aerul a devenit, de câteva luni, irespirabil.

Oamenii susțin că mirosurile pestilențiale vin de la un depozit de deșeuri operat de societatea Vitalia Salubritate Prahova SRL. La rândul lor, reprezentanții firmei, care au avut mai multe întâlniri au comunitatea și cu autoritățile locale, spun că ei nu sunt singurul poluator, fapt recunosccut chiar de primarul din Băicoi.

Primarul cere ca autoritățile din domeniu să se miște mai repede

Printre protestatari s-a aflat, duminică, însuși primarul orașului, Marius Constantin, care a spus că este alături de localnici și că a făcut tot ce a putut pentru rezolvarea acestei probleme.

„Am făcut diverse memorii la forurile superioare pentru a lua măsuri în privința a ceea ce se întămplă acolo. Din păcate, cred că aceste foruri superioare se mișcă un pic cam greu, pentru că în continuare aerul din cartierul Țintea este poluat. Din păcate, nu suntem for decizional, dar asta nu înseamnă că nu putem să ne arătăm nemulțumirile”, a spus Marius Constantin.

Primarul recunoaște însă că primăria deține în zonă o groapă de gunoi închisă în urmă  un deceniu, care nu a fost ecologizată și care produce gaze în urma fermentațiilor resturilor depozitate acolo.

Oamenii se plâng că nu pot respira nici măcar în case

Totodată, autoritățile din domeniul protecției mediului anunță că, în urma monitorizării efectuate în zonă, din luna iunie și până în prezent, s-au înregistrat depășiri în ceea ce privește emisiile de hidrogen sulfurat, iar poluarea aerului a fost una „foarte grav”.

„Noi ne-am făcut treaba, până acum o lună de zile am făcut monitorizare, în urma monitorizării au apărut foarte multe depășiri, neșteptate. Având în vedere că societatea din 2015 și până în iunie nu a mai avut astfel de probleme, am verificat care sunt motivele. Au luat o rampă și au amestecat deșeuri care nu erau compatibbile. Li s-a dat notificare prealabilă care a expirat termenul vineri. Vineri Garda a făcut control și probabil urmează suspendarea pentru că nu s-au luat toate măsurile pentru a nu se mai întâmpla emisii. După această suspendare montăm iarăși laboratorul, vedem dacă s-au luat măsurile de a nu mai avea emisii de hidrogen sulfurat în zona locuită”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Prahova, Florin Diaconu.

Întrebat cât de grave au fost depășirile, șeful APM Prahova a răspuns că acestea au fost „foarte grave” din punctul de vedere al poluării aerului.

Dincolo de declarații, oamenii din zonă spun că nu le rămâne altceva de făcut decât să rămână uniți.

„Luptăm pentru dreptul nostru la un aer curat și la un mediu curat. E singura șansă prin care putem să ne apărăm drepturilre: nu trenbuie să lăsăm rău-voitorii să ne afecteze viața. Dreptul la un aer curat este un drept garantat de Constituția României, este un drept primordial, are legătură cu viața noastră”, a spus Ciprian Stuparu, președintele asociației care a organizat protestul.


Citește și:

INTERVIU / Adevăratele motive ale depresiei: neputința, frustrarea, invidia și lăcomia. Explicații de la psihiatrul Aurel Romilă

Urmărește-ne pe Google News