VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Poliția a dispersat mulțimea din uriașa Place de la Republique (Piața Republicii) din Paris, trimițând câteva sute de persoane spre bulevardul Magenta, unde au fost văzute mărșăluind pașnic.

Departamentul de poliție din Paris a precizat, într-o decizie publicată pe site-ul său, că a interzis demonstrația planificată, invocând un „context de tensiuni”.

„Încă ne bucurăm de libertatea de exprimare în Franța, dar libertatea de întrunire, în special, este amenințată”, a spus Felix Bouvarel, un lucrător medical care a venit la miting în ciuda interdicției pe care a calificat-o drept „șocantă”.

Autoritățile franceze au interzis sâmbătă o altă manifestație, în orașul Lille din nordul țării, în timp ce un marș la Marsilia a avut loc cu traseul schimbat, fiind ordonată părăsirea centrului orașului.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat săptămâna aceasta că peste 3.000 de persoane, majoritatea adolescenți, au fost arestate în cele șase nopți de revolte care s-au încheiat în urmă cu o săptămână. Aproximativ 2.500 de clădiri au fost avariate.

Revoltele violente au fost declanșate de împușcarea mortală, pe data de 27 iunie, de către un ofițer de poliție a tânărului Nahel M., în vârstă de 17 ani, în timpul unui control în trafic. Un ofițer de poliție este anchetat pentru omucidere voluntară, dar avocatul acestuia spune că nu a avut intenția de a-l ucide pe adolescent.

Manifestația de sâmbătă a fost cerută de familia lui Adama Traore, un francez de culoare a cărui moarte în custodia poliției, în 2016, a fost marcată de atunci de proteste anuale.

Organizatorii au încercat să o mute în centrul Parisului, după ce a fost interzisă în Beaumont-sur-Oise, suburbia pariziană în care Traore a murit.

Autoritățile și politicienii francezi, inclusiv președintele Emmanuel Macron, au negat rasismul instituțional în cadrul agențiilor de aplicare a legii din țară.

Ministerul francez de Externe a negat sâmbătă că sistemul juridic al țării este rasist, la o zi după ce Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale (CERD) a cerut Franței să aducă în discuție „cauzele structurale și sistemice ale discriminării rasiale, inclusiv în aplicarea legii”.

„Orice acuzație de rasism sistemic sau discriminare din partea forțelor de ordine din Franța este nefondată”, a transmis Ministerul de Externe.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News