Primarul orașului Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat sâmbătă pentru BBC că echipele de salvare pot încerca să ajungă la oamenii aflați în subsolul teatrului, doar atunci când luptele scad în intensitate. Iar asta se întâmplă rar și pentru perioade scurte de timp.
„Sunt tancuri… și bombardamente de artilerie și focuri de armă în zonă. Forțele noastre fac tot posibilul pentru a-și menține poziția în oraș, dar trupele inamicului sunt mai numeroase, din păcate”, a spus primarul Mariupolului, care a subliniat că luptele de stradă împiedică salvarea oamenilor.
Potrivit unor estimări, aproape 1.000 de persoane sunt blocate sub dărâmături. Alte aproximativ 300.000 sunt blocate în oraș, căci evacuarea lor a fost întreruptă în repetate rânduri din cauza atacurilor.
Comandantul armatei ucrainene staționat în Mariupol, Denis Prokopenko, a declarat sâmbătă pentru CNN că oamenii își riscă viața de fiecare dată când ies din buncărele subterane.
„De obicei, Mariupolul este sub foc toată ziua și toată noaptea. Uneori sunt 30 de minute de tăcere, dar apoi orașul este din nou atacat de tancuri, artilerie, rachete multiple și atacuri aeriene”, a declarat maiorul Denis Prokopenko de la Batalionul Azov, o miliție de extremă dreapta. „Unii oameni sunt îngropați sub ruinele clădirilor, îngropați de vii”, a mai spus maiorul.
Aproximativ 80% până la 90% din clădirile orașului au fost fie avariate, fie distruse de forțele ruse, au anunțat autoritățile locale. Viața din subteran a oamenilor este pe zi ce trece tot mai dificilă. Nu mai au mâncare, apă sau medicamente pentru a-și trata rănile.
„Pagubele sunt uriașe, au nivelat tot! Nu avem apă și căldură. Ca să supraviețuiască, oamenii scurgeau apa din calorifere, dar acest lucru nu este posibil… ”, a declarat, joi, viceprimarul orașului.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina