Printre cei care au fugit din Rusia se numără specialiști de renume mondial, câștigători a numeroase premii: Viktor Vasiliev, președintele Societății de Matematică din Moscova, astrofizicienii Iuri Kovalev și Serghei Popov ori biologul Alexander Markov.
„După 24 februarie, am fost atât de șocat, încât nu am putut mânca nimic, am fost îngroziți, panicați, am cumpărat un bilet la Istanbul și pur și simplu am fugit”, își amintește Alexander Markov, șeful Departamentului de Evoluție Biologică de la Universitatea de Stat din Moscova, profesor al Academiei Ruse de Științe.
A plecat în Turcia împreună cu soția sa, Elena Naimark, cercetător la Institutul Paleontologic al Academiei Ruse de Științe, dar o lună și jumătate mai târziu. Cuplul s-a întors pentru o scurtă perioadă de timp. „A existat sentimentul că această groază ar trebui să se termine în curând, pentru că pur și simplu nu poate continua”, spune el.
„Oroarea” nu s-a încheiat, iar din decembrie, Markov, unul dintre cei mai importanți biologi ruși, locuiește în Israel. Acolo unde s-a stabilit acum și președintele Societății de Matematică din Moscova, academicianul Viktor Vasiliev.
- Numărul total de oameni de știință care au plecat este mult mai mare. Organizația Scholars at Risk a ajutat 200 cercetători să fugă din țară, iar alți 62 au beneficiat de ajutorul Fundației germane Alexander von Humboldt.
În chat-urile Telegram pentru oamenii de știință care au nevoie de relocare, sunt peste 6.000 de cereri, subliniază Proekt.
„Întregi ramuri științifice s-au oprit în Rusia, cercetarea pur și simplu nu se desfășoară. Suntem aruncați în urmă cu ani”, a declarat Serghei Popov, profesor al Academiei Ruse de Științe. În februarie 2022, universitarul a semnat o scrisoare deschisă împotriva războiului și a părăsit Rusia câteva luni mai târziu.
În același timp, nimeni nu i-a convins pe oamenii de știință să rămână, ci, dimpotrivă, organizațiile științifice și educaționale însele au îndepărtat specialiștii de înaltă calificare, inclusiv folosind denunțuri și acuzându-i spionaj.
Istoricul Konstantin Pahaliuk, care nu și-a ascuns poziția împotriva războiului, a trebuit să părăsească postul de director adjunct al departamentului de știință al Societății de Istorie Militară Rusă (RVIO).
La mijlocul lunii martie, el a fost chemat la administrația prezidențială, unde a fost acuzat că are legături cu serviciile secrete israeliene.
Au fost identificați 20 de profesori universitari de top care s-au opus războiului și au fost concediați.
Potrivit lui Konstantin Sonin, fost profesor la Școala Superioară de Economie, cel puțin 150 de profesori au părăsit universitatea. Doar de la secția Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare – Institutul de Cercetare Umanitară, Istorică și Teoretică – 60% dintre angajați au demisionat.
Adesea, universitățile nu doar concediază profesorii, ci reduc și departamente întregi și programe universitare, iar editorii revistelor științifice elimină calitatea de autor a oamenilor de știință plecați în articolele publicate.
„Aceeași practică a existat în anii 80, în URSS. Acum totul se repetă”, spune sociologul Anna Kuleșova.
Foto: EPA (Vladimir Putin în vizită la Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova)