Oamenii din cartierul Crângași au avut parte, vineri dimineață, de o imagine de coșmar, după ce au văzut sute de pești morți pe malul Lacului Morii. Au alertat autoritățile.

Mihai Barbu, locuitor al cartierului Crângași, a declarat, pentru Libertatea, că stă de 30 de ani în zonă, dar nu a mai întâlnit așa ceva.

”Se mai întâmplă să apară pești morți în august, dar nu așa de mulți ca anul acesta. În halul ăsta nu a fost niciodată. Și nu am mai văzut raci să vină la mal… e un fenomen ciudat. Am mai văzut într-un an două broaște țestoase, mici, dar raci, niciodată! Dacă mai ține mult căldura, vă dați seama că mirosul de pește mort ne va termina”, a spus  Mihai Barbu.

„O echipă mixtă, formată din reprezentanţi ai Serviciului Protecţia Mediului şi ai Serviciului Ordine Publică, s-a deplasat la locul evenimentului reclamat. S-a observat că pe Lacului Morii (spre mal) există numeroase exemplare de peşti morţi, de dimensiuni mici şi mijlocii, preponderent puiet. La o primă evaluare, cauza identificată de reprezentanţii Serviciului Protecţia Mediului a fost stabilită ca fiind hipoxia (scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi, medii de cultură sau aer), fapt confirmat şi de reprezentantul Administraţiei Naţionale Apele Române”, se arată într-un comunicat de presă emis de Primăria Sector 6.

Pești morți pe Lacul Morii din București din cauza căldurii

La fața locului, Administraţia Naţională ”Apele Române” a intervenit cu mai multe bărci și ustensile pentru a strânge peștii de pe luciul apei.

„A fost constatată apariţia unui fenomen de mortalitate piscicolă pe luciul de apă al Acumulării Lacul Morii. Drept urmare, au fost luate următoarele măsuri: au fost prelevate probe de apă din diferite secţiuni ale lacului, în vederea determinării calităţii apei, respectiv a conţinutului de oxigen din apă; au fost prelevate probe biologice provenite din exemplare de peşti morţi şi transmise Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), pentru identificarea cauzelor care au dus la producerea unui astfel de incident. În urma rezultatului probelor prelevate s-a constatat faptul că, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă, s-a produs o reducere a concentraţiei de oxigen în apă până la valoarea de 1,23 mg/l faţă de 6 mg/l valoarea minimă admisibilă”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Acest fenomen se produce din cauza dezvoltării excesive a plantelor acvatice care consumă o anumită cantitate de oxigen dizolvată în apă, în conditiile în care temperaturile cresc pe timpul verii.

Totodată, specialiști din cadrul Ministerului Mediului au prelevat probe din apă pentru a se stabili din ce cauză au murit peștii.


Citește și VIDEO/ Ce spun românii despre prima doamnă a Franței? Brigitte Macron e ”style icon” și ”s-a măritat bine”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News