Operațiunea poliției în urma căreia au fost găsite persoanele ținute în sclavie a avut loc la mai multe ferme din jurul localităților Jaén, Huelva, Córdoba și Albacete, aflate în Andaluzia, relatează El Pais și Romania 24.
au fost arestate în acest caz
Polițiștii au descins în taberele improvizate unde au găsit 145 de români și moldoveni, care trăiau în condiții inumane. Situația nu era însă una nouă. În ultimii trei ani, peste 600 de persoane au fost exploatate de această grupare condusă tot de români.
Aceștia promiteau locuri de muncă bine plătite, dar în realitate au oferit mizerie, teroare și sclavie.
Muncitorii primeau doar o zecime din salariul pe care ar fi trebuit să îl primească. Din banii respectivi oamenii erau nevoiți să-și plătească cazarea mizerabilă, mâncarea și chiar apa la suprapreț.
Unii dintre ei dormeau pe jos, pe saltele murdare, printre șobolani, iar alții erau ținuți în corturi amenajate din folii de plastic.
Rețeaua făcea un milion de euro pe lună, deși, în anumite momente din an, această sumă se putea dubla.
Banii erau spălați, reinvestiți prin cumpărarea de proprietăți imobiliare în România, iar membrii rețelei trăiau în lux și conduceau mașini de 160.000 de euro.
Grupurile de muncitori erau coordonate și supravegheate de către un membru de-al rețelei, denumit “caporal”.
Regulile erau atât de stricte, încât un muncitor a fost împiedicat să meargă la înmormântarea tatălui său, în România.
Câteodată ne amenințau cu represalii asupra familiei din România sau Moldova, dacă nu ne supuneam instrucțiunilor
Una dintre victime: .
Indivizii care făceau averi uriașe din munca sclavilor i-au avut complici pe angajatorii spanioli și portughezi. Sunt anchetate și cele cinci firme pentru care munceau cei exploatați. Acuzațiile din dosar sunt de exploatare, spălare de bani și constituirea unui grup criminal organizat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro