Romancele se vor putea lipsi de silicon pentru sani mai rotunzi si mai tari pentru ca, in curand, isi vor putea confectiona sau cumpara sutiene aparte, din coaja de ou de strut. Deja in tarile nordice sunt la mare cautare.
Afacerile cu struti se dezvolta incet, dar sigur si in tara noastra, iar fermierii vor „da” pe piata aceleasi produse ca in strainatate. De exemplu, oul de strut poate fi folosit pentru o gigantica omleta, numai buna pentru dejunul a 6-10 persoane, intrucat un ou poate cantari intre 1,4 si 1,8 kg.
„In sezon, adica din mai pana in septembrie, se pot obtine de la o pasare intre 60 si 120 de oua. Din coaja se pot confectiona obiecte de decor, de arta, pot fi pictate. Se pot face diverse obiecte, de la cupe, la vaze si cutii de valori. Coaja, taiata exact la mijloc, poate fi folosita la confectionarea cupelor de sutien, asa cum se intampla in tarile nordice. Sutienele pot deveni bustiere si se pot purta si fara bluze”, ne-a declarat Valentin Neagu, directorul fermei TEBA. Coaja unui ou de strut poate avea grosimea de peste 5 milimetri, asa ca sutienul nu se poate „sparge” cu usurinta. In functie de marimea sanilor, se pot alege pentru cupe oua mai mici sau mai mari, dar numai pentru femeile „dotate”, nu si pentru cele „cu platfus”. Coaja poate fi taiata exact, in doua sau in patru bucati egale, pentru sutien normal sau pentru jumatati de cupa, dupa care se imbraca in materialul dorit si se ataseaza bretelele necesare. „Sunt foarte cautate in tarile nordice”, a precizat Valentin Neagu.
Europenii cauta carnea de strut pentru ca are putin colesterol. Carnea de strut este foarte saraca in grasimi, ceea ce o face foarte cautata de doamnele care tin la silueta, dar costa cel putin 20 dolari kilogramul. Din carnea de strut se pot gati nu numai fripturi si gratare, ci si sarmale, chiftele, hamburgeri si chebap. „Carnea are gustul celei de vitel de lapte si poate fi procesata, dar in acest moment nu exista un abator pentru struti”, a mai spus Valentin Neagu. Pielea si fulgii de strut sunt de asemenea foarte cautate, pentru accesorii de lux.
Un pui de strut se vinde acum cu 250 dolari, dar in fiecare luna pretul „creste” cu 50 dolari, astfel incat un pui „numai bun” costa 500 dolari. Un ou de strut se vinde cu un milion de lei, iar la o cantitate mai mare se face un rabat de pana la 300.000 lei.