Câțiva angajaţi ai spitalului, printre care și asistenta Mariana Luceanu, au fost în greva foamei, în luna august, pentru a semnala, spun ei, condiţiile în care sunt trataţi pacienţii de la Spitalul Universitar, lipsa dezinfectanților și a aparaturii, sălile de operații în care sunt bacterii, personalul medical insuficient, obligația de a alege între sporuri și vouchere de vacanță.
După această reclamație, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a cerut să fie făcut control la SUUB.
La două luni de la protest, Comisia de disciplină a Spitalului Universitar a decis demiterea asistentei și Biroul de presă al spitalului a explicat, într-un comunicat, de ce s-a ajuns la această măsură:
„Motivele de fapt ale desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă sunt săvârșirea unor abateri de la regulile de disciplina muncii. Astfel, în data de 6 august, doamna Luceanu Mariana a lipsit de la serviciu în intervalul 7:00 – 12:00; în data de 8 august a lipsit de la serviciu începând cu ora 10:00. Absențe nemotivate de la serviciu conform programării din graficul de lucru pentru luna august, respectiv în zilele de 9, 13, 14, 16 și 20 august, fapt pentru care a fost necesară modificarea graficului de lucru pentru a se asigura urgențele și bunut mers al programului operator”.
Potrivit SUUB, asistenta Mariana Luceanu nu este la prima abatere disciplinară, ea mai fiind sancționată de două ori.
Asistenta spune că a anunțat în august că intră în greva foamei
Mariana Luceanu susține că în 8 august a înregistrat la spital o cerere prin care anunța că începând din acea zi, de la ora 10.00, a intrat în greva foamei pe termen nedeterminat, în locul colegului ei Simion Daniel Petrică, până când managerul SUUB își va da demisia.
Mariana Luceanu a precizat, pentru Libertatea, că va contesta în instanță decizia privind demiterea ei.
„Cu siguranță voi contesta cele afirmate în comunicatul de presă trimis de Biroul de presă al SUUB, pentru că sunt numai minciuni. Voi contesta în instanță demiterea mea”, a spus asistenta.
Reporterul Libertatea a întrebat-o pe Mariana Luceanu cât timp a stat în greva foamei și unde a avut loc această formă de protest, dar asistenta medicală nu a mai răspuns.
Ministrul Sănătății spune că o parte din sesizările asistentei Mariana Luceanu și ale unor colegi de-ai ei sunt adevărate, printre care și dezinfecția, care la Spitalul Universitar „nu se face conform protocoalelor”.
Sorina Pintea a precizat că unele dintre neregulile găsite de Corpul de control la Spitalul Universitar sunt de natură penală, motiv pentru care raportul va fi trimis la Parchetul General.
Printre nereguli găsite la SUUB sunt modul în care s-a făcut dezinfecția din spital, lipsa unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pe radiologie imagistică, în acest an, dar și a achizițiile făcute, precum un aparat de 200.000 de euro, care de la achiziție a stat în cutie și nimeni nu a știut ce este acolo.
Citește și: REPORTAJ/ Exemplu de români cinstiți! Au salariul minim pe economie, dar când au găsit o pungă plină de bani pe o bancă, nu au stat pe gânduri: „Așa am fost învățați. Să nu ne bucurăm de bani nemunciți”