Deutsche Telekom, care controlează T-Mobile, va controla noua entitate. Grupul german va deține 42% din noua companie și va avea 69% din drepturile de vot.
Grupul japonez SoftBank – controlat de omul de afaceri Masayoshi Son – va avea 27% din acțiuni.
Bătălia orgoliilor
În acest moment, SoftBank controlează Sprint. T-Mobile este al treilea operator ca mărime din SUA, după AT&T și Verizon. Sprint a fost al treilea, dar a fost depășit de către rivalul său.
Cele două companii discută de patru ani o posibilă fuziune. Dar, dacă mai întâi Sprint a dorit să cumpere T-Mobile, acum situația este fix invers.
Ultimele negocieri au căzut în noiembrie, deoarece Masayoshi Son nu dorea să cedeze controlul noii entități. Dar nici nu putea cumpăra T-Mobile, deoarece a făcut până acum achiziții în valoare de 147 de miliarde de dolari.
Problema este că, în lipsa acestei achiziții, cele două companii nu ar fi putut concura serios în lupta pentru lansarea rețelelor 5G. Rivalele Verizon și AT&T au deja planuri serioase pentru lansarea de rețele 5G, însă SUA se află în urma Chinei și a Coreei de Sud în această privință.
Sprint are datorii de 32 de miliarde de dolari. Odată cu fuziunea, va fi creat un gigant cu o capitalizare de 80 de miliarde de dolari.
T-Mobile a cumpărat în 2012 MetroPCS, al cincilea operator telecom ca mărime la acel moment. Sprint mai deține la rândul său și Boost Mobile și Virgin Mobile în SUA.
Lider la abonați
După fuziune, noua entitate va avea 127 de milioane de abonați, față de 116 milioane câți are Verizon și cele 93 de milioane.
Cele două companii spun că fuziunea le va permite economii de 43 de miliarde de dolari și că noua companie va investi 40 de miliarde în următorii trei ani în rețele, potrivit CNBC.
Noua companie se va numi tot T-Mobile și va fi condusă de către John Legere, actualul șef al acesteia. Sprint este condusă de către Marcelo Claure.
Miza este tehnologia 5G
Miza fuziunii o constituie 5G, iar cei doi șefi au comparat-o cu diferența între televizoarele alb-negru și cele color. Tehnologia 5G va permite funcționarea mașinilor autonome, dar și funcționalități pentru ”internetul lucrurilor”, inteligență artificială mai puternică și tehnologii de cloud computing mai bune.
Problema este că autoritățile SUA sunt cam reticente în ceea ce privește achizițiile în tehnologie și mai ales în domeniul telecom.
Precedente proaste
În 2011, autoritățile au respins preluarea T-Mobile de către AT&T, care voia să o cumpere cu 39 de miliarde de dolari. Atunci, Deutsche Telekom a acceptat oferta, dar autoritățile nu au dorit ca SUA să rămână doar cu trei operatori naționali în loc de patru de teamă că prețurile vor crește pentru consumatori.
De asemenea, Departamentul Justiției a dat în judecată AT&T anul trecut, după ce aceasta a anunțat că va prelua conglomeratul media Time Warner cu 85 de miliarde de dolari. Autoritățile argumentează că AT&T va avea toate dorințele din lume să crească prețurile pentru conținutul video produs de subsidiarele sale.
Rivali mai mici, precum furnizorul de televiziune prin satelit Dish Network, au argumentat că promisiunea AT&T ca timp de 7 ani orice dispută să aibă loc în fața unui tribunal de arbitraj nu este suficientă. AT&T promisese să nu crească tarifele pentru transmisia CNN, TBS, TNT, Cartoon Network etc, însă Dish a afirmat că aceasta nu include și postul premium HBO.
Liniile se estompează între industrii
O tranzacție acceptată a fost însă preluarea de către Verizon a procentului de 45% din operatorul deținut împreună cu grupul britanic Vodafone, tranzacție evaluată la 130 de miliarde de dolari.
Vodafone vrea să cumpere în Europa activele furnizorului de cablu și internet Liberty Global, însă fix Deutsche Telekom se opune. Liberty Global deține UPC, prezent și în România. Deutsche Telekom este la rândul său prezentă în România, unde deținte rețelele Telekom, adică fostele Romtelecom și Cosmote.
Revenind la SUA, furnizorii de cablu doresc și ei la rândul lor să ofere servicii telecom. Este vorba în primul rând de către Comcast, care are în ofertă abonamente mobile, dar și de către Charter Communications.
Dar și operatorii telecom au trecut în alte domenii. AT&T are la rândul său DirecTV – unul dintre cei mai mari furnizori de cablu din SUA, în vreme ce Verizon deține Yahoo și AOL, unele dintre cele mai mari site-uri din lume.
După preluarea Sprint de către T-Mobile, US Cellular va deveni cel de-al patrulea operator ca mărime, dar acesta are doar 5 milioane de clienți.