Dacă nu ești atent la anumite detalii, cutia de metal, care se deschide cu zgomot, poate trece neobservată, mai ales că aceasta stă în compania aleasă a bijuteriilor. Animată de o culoare roșie aproape de foc, pe fond alb, tabachera cu cele patru țigări pare o bătrânică de 80 de ani, care nu reușește să iasă în evidență printre bijuteriile pe care vechii aristrocrați le-au adus pentru a fi vândute.

Și cum ai putea să ieși în evidență dacă nu cu o poveste legată de dragoste și respect? Chiar dacă lângă tine se află o broșă cu diamante de 3 carate care se vinde cu 8.000 de euro sau inele de logodnă cu pietre prețioase pe care proprietarii cer mii de euro?

Ultimele patru țigări

În cutia de metal încă se mai află ultimele patru țigări ale reginei, iar mirosul de tutun îți inundă nările imediat ce deschizi tabachera. Regina i-a făcut cadou prețiosul obiect uneia dintre cele mai credincioase supuse, chiar în anul în care a murit, 1938.

Aceasta este o tabacheră pentru țigări dăruită de Regina Maria guvernantei copiilor principesei Ileana, în 1938. Este o piesă de colecție, și dacă vedeți, încă are aceste țigări care sunt făcute manual, special pentru Regina Maria”, a declarat pentru Libertatea, Oana Bîrsan, oficial Artmark.

Țigările de 80 de ani sunt făcute manual, pe hârtia acestora este monograma aurie regală și lungimea lor nu depășește 8 cm. Prețul tabacherei cu atestat de  originalitate este de 600 de euro, așa că doritorii care vor să aibă un obiect de colecție rar, pot căuta obiectul la Artmark, în magazinul „Dependent de artă”.

Colecția privată

Printre obiectele de artă pe care Artmark le-a scos la vânzare se află fotografii și cărți poștale ale regalității, care arată viața Bucureștiului la începutul secolului 20.

De asemenea, tot din colecția respectivă, fac parte și cărți rare scrise de Carmen Sylva (pseudonimul literar al Reginei Elisabeta), Regina Maria, Mihail Kogălniceanu, Petru Maior, Gheorghe Şincai sau Nicolae Bălcescu.

Despre Regina Maria

Un frumos citat din lucrarea „Pentru cei de mâine: Amintiri din vremea celor de ieri” a lui Constantin Argetoianu parcă o descrie cel mai bine pe Regina Maria, chiar dacă istoria ei personală a fost presărată și de momente mai puțin regale.

„Oricâte greșeli va fi comis regina Maria, înainte și după război, războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină care se va așeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranșee printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine. Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești. Prin modul cum a influențat în 1916 intrarea României în război și din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale”.

De ce a dat-o jos Ceaușescu pe Regina Maria de pe Arcul de Triumf


Citește și:

VIDEO/Migrația anotimpurilor dă peste cap recoltele românilor. Ce soluții avem pentru salvarea culturilor

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News