Tabăra de vară organizată de preotul Dan Damaschin a devenit deja o tradiție la Iași. Prin intermediul Asociației „Glasul Vieții “, în fiecare an copiii săraci merg în vacanță pentru o săptămână. Anul acesta au fost 180 de micuți emoționați să vadă, pentru prima dată, marea.
”Oare s-o fi studiind la muzică, Dani Mocanu ăsta…”
Părintele Dan Damaschin a povestit, pentru republica.ro, și o întâmplare din vacanța de pe litoral din acest an cu cei 180 de copiii.
„Seara la mare, ce să vezi? Îi invit pe curajoși să se dezlănțuie. Ștefan mă trage de tricou, că vrea el să ne cânte o „muzică”. Să fac și mai mare atmosferă îl provoc să ne spună ce știe mai bine să ne cânte, iar el se apucă de turuit cântec după cântec, din care reușesc să deslușesc „Trandafir de la Moldova” și „Borș”. Până să o chem pe Bianca, (sora mai mare a lui Ștefan), ca să-mi explice ce vrea să ne cânte, de fapt, „publicul” decide: „Sunt un mare boss”. Cum votul meu pentru „Trandafir de la Moldova” a fost total ignorat de petrecăreți, m-am trezit căutând repede pe telefon melodia solicitată și aflu surprins că mai toți copiii cunoșteau versurile manelistului mult mai bine decât pe cele ale imnului de stat. Oare s-o fi studiind la muzică, Dani Mocanu ăsta, sau toți părinții adorm copiii cu televizoarele deschise la manele? Indiferent care ar putea fi răspunsul la întrebarea mea retorică, o concluzie tot trebuie să tragem: Dacă modelul artistic al copiilor noștri va rămâne „Borș” și Mocanu, înseamnă, dragi părinți și dragi profesori, că avem probleme! Mari de tot!” spune părintele Damaschin.
Trimite copiii la școală
Părintele Damaschin merge pe litoral, în fiecare an, cu cel puțin 100 de copii din familii fără posibilități, cărora le face o mică bucurie
„De ce nu vreau să renunț la astfel de „concedii”? Întrebați-o pe Denisa, să vă zică adevărul, căci ai mei vor spune că doar mi-am făcut datoria de tată”.
Unul dintre ei este Denisa. Îi place să se joace de-a doctorița alături de soră și de ceilalți trei frățiori. Proaspăt întoarsă din tabăra socială de la mare, a descoperit printre cadourile adunate în rucsăcelul de la bunii donatori o trusă de doctoriță de care s-a îndrăgostit pentru totdeauna. Chiar dacă într-o lună și ceva merge de abia în clasa I, știe deja ce vrea să devină când va crește: doctoriță de tătici. În visul ei știe că va salva multe vieți și va aduce multă fericire copiilor și tăticilor lor bolnăviori. Visul ei, desigur. Dacă o vom întreba pe mama, ne va spune cu totul și cu totul altceva. Singură, cu cinci copii mici, cu o căsuță dărăpănată, fără curent electric, fără haine și rechizite corespunzătoare, o va da pe Denisa la școala din sat, cu ce are de pe la frații mai mari și de pe la nepoții vecinilor, iar când va crește, dacă nu se va mărita cu vreun băiat gospodar, va pleca la muncă peste graniță, să-și facă și ea un rost în lume.
A făcut dispensar iar mașina și-a transformat-o în ambulanță
Dan Damaschin a devenit preot acum mulți ani „În 1997, contrar părerii tuturor că a ajunge preot era greu, am mers la examen. Am tras la sorți unde să ajung. Am ajuns la Podolenii de Sus. Foarte departe de Iași. Oameni foarte buni, dar aspri și săraci. Am făcut în casa patriarhală un centru medical. Medicul ajungea foarte greu, dacă ajungea. Împreună cu primarul și oamenii am încercat să-i ajutăm pe cei aflați în suferință fizică și spirituală“, își amintește Dan Damaschin. Mașina și-a transformat-o în ambulanță, pentru că „trebuia să se mai nască cineva în mașina mea”. A început să combine practica spirituală cu știința medicală.
După Podoleni a urmat Cozia. La Iași e din 2005. Cum a ajuns să se implice în cauze umanitare? „Am început cu căsuțele distruse de incendii sau de inundații. Apoi m-am îndreptat către copiii defavorizați, care voiau să învețe“, își amintește preotul Dan Damaschin.
Mai mult, părintele Dan Damaschin a oferit o șansă mamelor care cerșesc pe străzi și tinerelor care rămân însărcinate și sunt alungate de acasă. A primit teren de la o parohie pe strada Cicoarei. Cu voluntari, cu banii lui a construit o clădire, cu garsoniere și sală de mese. Șapte mame vor avea adăpost temporar și vor fi ajutate să-și clădească o viață frumoasă.
Toți cei care vor să-i dea o mână de ajutor o pot face printr-o mică donație, fie ea în hăinuțe, produse alimentare sau bani.
Cont: Banca Transilvania
COD SWIFT: BTRLRO 22
RO64BTRLRONCRT00W8759401 (Lei)
RO49BTRLEURCRT00W8759401 (Euro)
RO89BTRLUSDCRT00W8759401 (Dolari)
Email: pr.dandamaschin@yahoo.com
Un patiser român trăiește de aproape 40 de ani în Marea Britanie și angajează numai compatrioți. Ovidiu Șarpe: ”Sunt disperați să muncească”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro