Autorii „jafului secolului” au fost românii Radu Dogaru și complicele său, Eugen Darie. Aceștia au fost condamnați la șase ani și opt luni de închisoare. La jaf a participat și Adrian Procop, și ei au fost ajutați ulterior și de Alexandru Bitu, Petre Condrat și mama lui Radu Dogaru, Olga
Picturile estimate la 18 milioane de euro, „Tête dArlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud, ar fi fost arse, potrivit informațiilor pe care infractorii le-au dat atunci autoritățile. Însă, se pare că lucrurile nu stau chiar așa.
Mira Feticu, o scriitoare româncă stabilită în Olanda, pretinde că a primit un pont anonim potrivit căruia va găsi unul dintre tablourile semnate Picasso la rădăcina unui copac, într-un sat din Tulcea.
Tu stii cine a fost Pablo Picasso, omul al carui nume are 23 de cuvinte?
„Scrisoarea era în limba română şi conţinea o adresă unde pânza ar fi ascunsă, precum şi indicaţii pentru găsirea ei. În scrisoare se spunea că este vorba despre Cap de arlechin. Imediat după ce am citit-o, l-am sunat pe detectivul din Rotterdam cu care am colaborat pentru cartea mea. După câteva zile, m-am urcat în avion”, a afirmat ea.
Ea a relatat şi că, la sosirea la adresa indicată, a căutat, iar sub o piatră a găsit un pachet învelit în plastic conţinând tabloul care părea a fi „Tête dArlequin”.
„Când l-am văzut, am început să plâng. Nu sunt specialist, dar părea a fi lucrarea lui Picasso. Cred că aparţine Olandei, aşa că am predat-o imediat ambasadei din Bucureşti”, a povestit Mira Feticu.
Aceasta este audiată la Poliţie încă de sâmbătă seară.
„DIICOT investighează împrejurările în care un tablou semnat Picasso valorând aproximativ 800 mii de euro a fost găsit sâmbătă seară, pe rază județului Tulcea. Tabloul care face parte dintr un lot de 7 opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez se află în custodia autorităților române și urmează să fie expertizat.
Atașatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunțat autoritățile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. și polițiști ai Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice)”, se arată în comunicatul DIICOT.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro