• Libertatea a întocmit anul trecut „lista ruşinii”, cu senatorii şi deputaţii care într-un an de mandat nu s-au ridicat din bancă pentru a contribui la lucrările Parlamentului decât atunci când au depus jurământul, pentru 15 secunde.
  • Datele de atunci au arătat că 18 deputaţi şi 3 senatori nu s-au evidenţiat cu nimic la lucrările Parlamentului, în timp ce erau discutate legile ţării.
  • Am vrut să vedem dacă această situaţie s-a rezolvat sau ei câştigă în continuare salarii de mii de euro fără să se implice la lucrările plenului.
  • Acum, la jumătatea mandatului, sunt în continuare 7 parlamentari în această situaţie, care nu s-au ridicat o dată măcar din bancă pentru a vorbi de la tribună.
  • Libertatea vă spune cine sunt aceştia şi cât a costat bugetul ţării tăcerea celor 7.

Dacă regulamentele din Parlament şi Constituţia nu ar cere ca cei care deţin funcţii publice să rostească un jurământ atunci când preiau postul, unora nu le-am fi auzit glasul timp de un mandat. În anii trecuţi am văzut că sunt deputaţi şi senatori care parcă au luat un altfel de jurământ – al tăcerii. Şi 4 ani nu au deschis gura nici măcar odată.

Anul trecut, Libertatea a verificat care este situaţia cu actualii noştri parlamentari, la un an de la preluarea mandatului. A reieşit că 18 deputaţi şi 3 senatori au fost dezinteresaţi de ce se întâmpla în plen sau pur şi simplu n-au considerat că au ceva relevant de spus. La un an distanţă, peste jumătate dintre ei au rezolvat problema: cel puţin o dată au vorbit. Alţii, însă, în număr de şapte, au tăcut în continuare. Mâlc.

Cei 7 care n-au zis nici «pâs»

Iată lista lor: Nicolae Bănicioiu (independent), Mihai Valentin Popa (PSD), Ciprian Constantin Şerban (PSD), Toma Petcu (ALDE), Eugen Durbacă (independent), Iarco Furic (minorităţi) şi Adrian Mocanu (ALDE).

Sunt toţi deputaţi. Senatorii s-au dovedit a mai fi vorbăreţi.

Din lista de anul trecut, unii au reuşit să evite un nou an ruşinos mai mult din motive tehnice. Să-l luăm ca exemplu pe Dănuţ Andruşcă. Anul acesta, el devine ministru al Economiei, iar în octombrie opoziţia depune o moţiune simplă împotriva sa. Aşa se face că ministrul este nevoit să vină în faţa Parlamentului şi să vorbească, pentru a răspunde criticilor colegilor. Aşa a bifat o a doua intervenţie în 2 ani.

Deputatul PSD Dumitru Gherman a ieşit de pe listă pentru că, în ultimul an, a vorbit o dată, în faţa unei săli aproape goale, atunci când şi-a prezentat o declaraţie politică, înainte de începerea plenului.

„Câteva puncte de vedere cu privire la necesitatea şi oportunitatea declanşării procesului de reindustrializare a României, în baza dezideratelor economice formulate în Programul de guvernare al PSD”, s-a numit intervenţia lui.

Preţul tăcerii: 450.000 de euro

Libertatea a făcut un calcul estimativ al costurilor totale pentru un deputat, timp de doi ani. În 2017, indemnizaţia lunară era de circa 5.000 de lei, dar în 2018 ea a fost dublată, ajungând la 10.000 de lei. În medie, astfel, un deputat a câştigat în aceşti doi ani 180.000 de lei.

Cheltuielile totale cu un deputat sunt însă mult mai mari. Ei iau bani şi pentru diurnă (adică pentru că vin la Parlament), pentru cazare în Bucureşti şi pentru transport înspre şi dinspre circumscripţia lor. Costurile acestea variază de la parlamentar la parlamentar, dar o medie este 5.000 de lei lunar pentru toate acestea.

Rezultatul este că, pentru un singur parlamentar, în aceşti doi ani s-au cheltuit cu totul vreo 300.000 de lei (aproape 39.000 de euro).

Tăcerea celor 7 a costat aşadar puţin peste 450.000 de euro.

Citește și:

Cât costă o moarte de om. Fostul stelist Alex Marcă a pierdut definitiv toate procesele legate de dispariția fiului său, Eric, decedat într-un spital din Finlanda. „Am vrut să ne sinucidem după ce ni l-au omorât!”

Urmărește-ne pe Google News