„Dacă ordonanţa de urgenţă s-ar aplica instituţiilor din sistemul judiciar s-ar produce, implicit, schimbări esenţiale în organizarea internă a acestor instituţii, cu modificarea corelativă a legilor de organizare şi funcţionare a respectivelor instituţii, ceea ce ar produce grave perturbări în activitatea de urmărire penală”, a atras atenția PICCJ.
Parchetul General susține că dacă se va aplica măsura desființării posturilor vacante, atunci „vor fi parchete care vor fi desființate de facto sau vor funcționa cu unul sau doi procurori, fiind imposibilă asigurarea activității acestora”.
PICCJ a dat exemple de Parchete care funcționează acum cu un singur procuror și care trebuie să investigheze cazuri de omor, corupție și evaziune a banilor și a avertizat că și structurile județene ale DIICOT vor avea de suferit.
„La nivelul structurilor specializate, cu precădere DIICOT, la nivelul majorității județelor funcționează birouri teritoriale. Ori, desființarea structurilor de parchet organizate ca birouri prevăzută de art. VII din proiectul de act normativ ar echivala cu deființarea de facto a structurilor teritoriale ale DIICOT din respectivele județe, cu consecințe greu de estimat în ceea ce privește capacitatea de luptă împotriva criminalității organizate”, se mai arată în comunicat.
Astfel, „pentru a evita producerea unor consecințe devastatoare asupra activității instituțiilor din sistemul judiciar”, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a trimis ministrului justiției, Alina Gorghiu, o adresă prin care cere ca actul normativ să nu fie aplicat instituțiilor din cadrul sistemului judiciar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
tomitan • 05.08.2023, 06:24
Foarte bine, sa nu taie niciun post ,dar sa le injumatateasca salariile si sa le taie pensiile speciale.Ciolacu si Madam Gorghiu trebuia sa-i cheme pe procurorul general si pe seful DIICOT la raport. Care sunt realizarile DIICOT din 2020-2023? Criminalitatea a scazut in toti acesti ani?Cum a fost combatuta criminalitatea organizata? Câti traficanti sunt dupa gratii?Cand traficul de droguri va atinge valoarea anilor '80,atunci sa le dea si bonusuri si pensii speciale.Pana atunci sa taie in carne vie din venituri.Cum a spus domn Ciolacu " cine nu-si face treaba sa plece acasa". PS. Procurorul general si seful DIICOT , sa plece in sistemul privat, sa se faca avocati .Sa vedem ce casa de avocatura o sa le dea salarii mari si pensii nesimtite doar ptr ca joaca Solitaire asa cum fac la stat.Asa cum am mai spus, cand traficul de droguri va ajunge la nivelul anului 1989,atunci sa deschida gura si sa ceara mai mult.