UPDATE – 15 octombrie, ora 11.35: Echipele de salvare caută încă persoanele rămase izolate în urma puternicelor inundaţii provocate de trecerea taifunului Hagibis pe teritoriul Japoniei sâmbătă seara, soldată cu moartea a circa 70 de persoane, potrivit unui nou bilanţ publicat marţi de postul public de televiziune NHK, citat de Agerpres.

Cincisprezece persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit sursei citate.

Peste 100.000 de soldaţi, pompieri, poliţişti şi membri ai pazei de coastă continuă să caute supravieţuitori în zonele inundate şi afectate de alunecările de teren, declanşate de ploile – calificate ca „fără precedent” de meteorologii japonezi – care au însoţit taifunul Hagibis.

Mai multe persoane ar putea fi încă izolate în zonele inundate unde salvatorii nu au reuşit să ajungă, a raportat presa, după survolarea cu elicopterele a zonelor devastate.

„Acordarea de ajutor continuă 24 de ore din 24”

Premierul japonez Shinzo Abe:

Peste 3.000 de persoane au fost deja salvate (cu ambarcaţiuni, elicoptere şi vehicule) în cele 36 de prefecturi afectate de intemperii, dintr-un total de 47.

Numărul victimelor a crescut constant luni, iar în ultimul său bilanţ, realizat pe baza informaţiilor strânse de pe teren de jurnalişti, NHK a oferit marţi la prânz cifra care se apropia de 70 de morţi.

Ploile de marţi dimineaţă şi cele prognozate pentru marţi seara reprezintă o nouă ameninţare pentru locuitori, complicând operaţiunile de salvare.

„Precipitaţiile abundente au ridicat nivelul râurilor şi fragilizează solul în unele locuri. Apelăm la localnici să păstreze vigilenţa maximă”

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihige Suga:

Aproximativ 180 de cursuri de apă au ieşit parţial din matcă, iar în unele locuri digurile acestora au fost distruse – apele invadând zone rezidenţiale, nu doar în zonele rurale, ci şi în oraşe populate de la periferia capitalei Tokyo, precum Kawasaki.

Zeci de şcoli, aziluri de bătrâni şi alte instituţii publice au fost, de asemenea, inundate. Mii de sinistraţi şi-au petrecut mai mulţi nopţi în adăposturi.

Printre provinciile cu cel mai mare număr de victime se numără Miyagi şi Fukushima, deja afectate dramatic de tsunami-ul şi de accidentul nuclear din martie 2011.

Marţi dimineaţă, circa 34.000 de gospodării erau afectate în continuare de o pană de curent, iar aproximativ 133.000 de case nu aveau acces la apă potabilă.


Hagibis, cel mai puternic taifun care a lovit Japonia în ultimii 60 de ani, a atins uscatul sâmbătă seara venind din Pacific, însoţit de rafale de vânt de circa 200 kilometri pe oră şi precedat de ploi torenţiale, soldate cu alunecări de teren şi ieşirea din matcă a mai multor râuri.

Chiar şi azi, numeroase persoane lipsesc. Echipele fac tot posibilul să le caute şi încearcă să le salveze acţionând zi şi noapte

Premierul Shinzo Abe

Peste 110.000 de salvatori, inclusiv 31.000 de soldaţi
din Forţele japoneze de autoapărare, sunt mobilizaţi pe teren.

Meteorologii japonezi prognozează noi precipitaţii în
centrul şi estul Japoniei şi avertizează asupra pericolului de noi alunecări de
teren şi de inundaţii.

”Azi sunt aşteptate ploi în zonele lovite de dezastru”,
a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.

În regiunea Nagano, una dintre cele mai afectate de
intemperii, ploua deja, iar prognozele indică faptul că precipitaţiile se vor
intensifica.

”Ne temem că aceste ploi afectează tentativele de
căutare şi salvare”, a declarat oficialul local Hiroki Yamaguchi.

Zeci de mii de oameni s-au refugiat în adăposturi

Luni după-amiaza, postul public NHK a raportat că numărul morţilor a crescut la 43, în timp ce 16 persoane sunt în continuare date dispărute, iar 200 sunt rănite.

În total, 142 de râuri au ieşit din matcă în principal
în nordul şi estul Japoniei.

În regiunea centrală Nagano, în special, un dig a
căzut, deversând apele râului Chikuma asupra unei zone rezidenţiale ale cărei
case au fost inundate până la etajul al doilea.

Printre victimele taifunului se numără şi cel puţin
şapte membri ai echipajului unei nave cargo care s-a scufundat sâmbătă seara în
apele agitate ale Golfului Tokyo.

Zeci de mii de oameni şi-au găsit refugiu în
adăposturi, fără garanţia că se vor putea întoarce curând la casele lor.

Circa 75.900 de gospodării nu aveau încă curent luni
după-amiază, iar aproximativ 120.000 nu aveau acces la apă potabilă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News