Șeful NATO: Vizita lui Pelosi nu a fost „un motiv pentru ca China să reacționeze exagerat”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus joi că China nu are niciun motiv să reacționeze exagerat după președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelos a vizitat Taiwan, potrivit Reuters.
„Vizita lui Nancy Pelosi nu este un motiv pentru ca China să reacționeze exagerat sau să amenințe Taiwan sau să folosească retorică amenințătoare. SUA și alți aliați NATO au vizitat în mod regulat oficiali de rang înalt în Taiwan de-a lungul anilor și, prin urmare, acesta nu este un motiv pentru care China să reacționeze exagerat”, a spus Stoltenberg.
Taiwan confirmă că 11 rachete balistice chinezești au fost lansate în jurul insulei
Ministerul Apărării din Taiwan a confirmat vineri că armata Chinei a lansat 11 rachete balistice Dongfeng în apele din apropierea coastelor de nord, de sud și de est ale Taiwanului, transmite Reuters.
Ultima dată când s-a întâmplat a fost în 1996. Oficialii din Taiwan au spus că exercițiile au încălcat regulile Națiunilor Unite, au invadat spațiul său și au amenințat navigația aeriană și maritimă liberă.
Ca răspuns la protestele Taiwanului împotriva exercițiilor militare, Reuters raportează că Biroul de Afaceri Taiwan din Beijing din China a declarat că „pedeapsa noastră împotriva independenței pro-Taiwan, forțele externe este rezonabilă, legală”.
Kremlin: China are dreptul de a organiza exerciții militare în jurul Taiwanului
China are dreptul suveran de a organiza exerciții militare majore în jurul Taiwanului, a transmis joi Kremlinul, care a acuzat Statele Unite că alimentează artificial tensiunile în regiune, transmite Reuters.
„Tensiunea din regiune și din jurul Taiwanului a fost provocată… de vizita lui Nancy Pelosi. A fost o vizită absolut inutilă și o provocare inutilă”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, într-o conferință de presă.
Secretarul de stat al SUA: China nu ar trebui să „producă o criză”
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken subliniază că orice criză din Taiwan va fi una creată de China, potrivit BBC.
„Sper foarte mult că Beijingul nu va produce o criză sau nu va căuta o pretenție pentru a-și intensifica acțiunea militară agresivă”, a spus el la întâlnirea miniștrilor de externe ASEAN la Phnom Penh, Cambodgia.
China condamnă vizita „maniacă” a lui Pelosi
China își exprimă furia față de vizita lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, în Taiwan cu rachete, dar și prin cuvinte. Ministrul de externe Wang Yi a descris oprirea ei pe insulă drept „maniacă, iresponsabilă și irațională”, relatează BBC.
La o întâlnire a miniștrilor de externe din Asia de Sud-Est, Wang a spus că țara sa a făcut tot posibilul pentru a evita o criză, dar că „nu poate permite ca interesele sale fundamentale să fie afectate”.
El a mai spus că Taiwanul „se va întoarce în cele din urmă la îmbrățișarea patriei” – o referire la poziția Chinei conform căreia insula face parte din teritoriul său.
SUA se opun eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul Taiwanului
SUA se opune oricăror eforturi unilaterale de a schimba status quo-ul Taiwanului, în special prin forță, iar politica sa față de Taiwan nu s-a schimbat, a declarat secretarul de stat Antony Blinken omologilor săi din sud-estul Asiei, citat de The Guardian.
China a „imitat” Coreea de Nord cu lansări de rachete în mare, denunță Taiwan
Ministerul de Externe al Taiwanului a declarat joi că China a ”imitat” Coreea de Nord trăgând cu rachete în apele din apropierea insulei și a cerut auto-reținere pe fondul tensiunilor mari cu Beijingul, transmite Reuters.
Într-un comunicat, Ministerul a transmis că China a amenințat securitatea Taiwanului și a cerut țărilor să susțină insula democratică și să apere în comun libertatea și democrația.
Taiwan: „Forța nu va rezolva problemele”
Utilizarea forței militare nu va rezolva problemele și diferențele, a declarat joi Consiliul pentru Afaceri Continentale al Taiwanului, adăugând că exercițiile nu vor schimba faptul că cele două părți nu se aparțin una celeilalte, transmite Reuters.
Oficialii au mai spus că Taiwanul va fi în alertă pentru „infiltrare și război psihologic”.
China anulează întâlnirea bilaterală cu Japonia după declarația G7 privind Taiwanul
O întâlnire între ministrul chinez de externe Wang Yi și omologul său japonez în marja evenimentelor ASEAN din Cambodgia a fost anulată, a anunțat Ministerul chinez de Externe, relatează Reuters.
Partea chineză este puternic nemulțumită de declarația comună emisă de Grupul celor șapte națiuni (G7) cu privire la Taiwan, a declarat Hua Chunying, purtător de cuvânt al ministerului, într-o conferință de presă.
Miniștrii de externe ai națiunilor din G7 – inclusiv Japonia – au cerut miercuri Chinei să rezolve tensiunile din jurul strâmtorii Taiwan într-o manieră pașnică.
Mai multe zboruri către și dinspre Taiwan au fost anulate
Aeroportul Internațional Taoyuan din Taiwan a anunțat că mai mult de 50 de zboruri internaționale au fost anulate joi din cauza exercițiilor cu foc real din China, potrivit BBC.
Acestea au inclus 26 de zboruri cu sosire către Taiwan și 25 de zboruri cu plecare de pe aeroportul Taoyuan.
De asemenea, Korean Air a anulat zborurile din Incheon către Taiwan vineri și sâmbătă, în timp ce Asiana Airlines și-a anulat zborul direct către Taiwan vineri și va monitoriza situația, a informat joi presa sud-coreeană.
Taiwan a activat sistemele de apărare
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că a activat sisteme de apărare aferente ca răspuns la lansare, adăugând că a condamnat acțiunea irațională a Chinei, care a distrus pacea regională, transmite Reuters.
China a lansat mai multe rachete balistice
Armata chineză a tras joi proiectile neidentificate către strâmtoarea Taiwan, la scurt timp după debutul exerciţiilor militare din jurul insulei Taiwan, revendicată de Beijing, transmit AFP şi Reuters.
În Pingtan, o insulă chineză situată în apropiere de manevrele militare în desfăşurare, reporterii AFP au văzut mai multe proiectile trase în jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) către mare. Turişti care se aflau pe insula Pingtan, aflaţi pe malul mării, au asistat la aceste tiruri.
Ministerul Apărării din Taipei a transmis că este vorba de rachete balistice, condamnând „acțiunile iraționale (n.r. ale Chinei) care subminează pacea regională”.
„Ministerul Apărării Naționale a informat că Partidul Comunist Chinez a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din nord-estul și sud-vestul Taiwanului, începând în jurul orei 13:56 (05:56 a.m.)”, a anunțat ministerul taiwanez al Apărării într-o scurtă declarație.
Exerciții militare ale Chinei constau inclusiv în trageri cu muniție de luptă în apele și în spațiul aerian din jurul insulei Taiwan. Oficialii taiwanezi au declarat că exercițiile încalcă regulile ONU, invadează spațiul teritorial al Taiwanului și reprezintă o provocare directă la libera navigație aeriană și maritimă.
Ministerul Apărării din Taiwan a informat joi că aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor sale Kinmen, informează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit generalului-maior Chang Zone-sung din comandamentul de apărare Kinmen al armatei, dronele chineze au zburat în pereche în zona Kinmen de două ori miercuri seara, în jurul orelor locale 21:00 şi 22:00.
Insulele Kinmen, puternic întărite, se află chiar în apropierea coastei de sud-est a Chinei, lângă oraşul Xiamen.
„Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente şi pentru a le alunga. După aceea, s-au întors. Au intrat în zona noastră restricţionată şi de aceea le-am dispersat”, a spus Chang Zone-sung.
„Avem o procedură standard de operare. Vom reacţiona dacă vor intra. Nivelul de alertă pe Kinmen rămâne cel normal”, a precizat Chang Zone-sung.
Generalul taiwanez crede că misiunea dronelor a fost să adune informaţii despre desfăşurarea de securitate a Taipeiului în insulele sale periferice.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!