Peste două treimi din navele desfășurate sunt militare

Potrivit unui oficial de securitate taiwanez, China are aproape 90 de nave maritime și de coastă în apropierea Taiwanului, a insulelor japoneze sudice și a Mărilor Chinei de Est și de Sud. Aproximativ două treimi dintre acestea sunt nave militare.

Ministerul Apărării din Beijing nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

China a stabilit șapte „zone temporar rezervate” ale spațiului aerian până miercuri, la est de provinciile sale estice Fujian și Zhejiang, conform Ministerului Apărării din Taiwan.

Aceste zone sunt alocate unui utilizator specific pentru o perioadă stabilită, deși alte zboruri pot trece prin ele cu permisiune, conform regulilor internaționale.

O Notificare pentru Misiunile Aeriene emisă de China a enumerat coordonatele pentru cele șapte zone, două dintre ele fiind în fața Taiwanului, dar mai aproape de coasta chineză.

Restul sunt concentrate de-a lungul coastei Zhejiang și în largul Shanghai-ului, în Marea Chinei de Est. Cu toate acestea, China nu a anunțat niciun test specific de arme sau zone militare.

În august 2022, a lansat rachete în apele din jurul Taiwanului în timpul unor jocuri de război pentru a protesta față de vizita la Taipei a fostei președinte a Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

Reacția Taiwanului

Taiwanul a activat „exerciții de pregătire de luptă” în locații strategice, conform Ministerului Apărării.

„Orice acțiuni unilaterale și iraționale, provocatoare, ar putea dăuna grav păcii și stabilității în Indo-Pacific și nu vor fi binevenite de comunitatea internațională”, a declarat ministerul.

Wang Ting-yu, din Partidul Democratic Progresist de guvernământ, care conduce comitetul de apărare și afaceri externe al parlamentului, a declarat că China ar putea planifica manevre – sau ar putea suna o alarmă falsă pentru a pune presiune asupra Taiwanului.

„Vă rugăm să fiți o țară vecină civilizată. Nu fiți tot timpul un factor de tulburare”, a spus Wang Ting-yu.

Garda de coastă taiwaneză a declarat că șapte nave ale gărzii de coastă chineze au efectuat „hărțuire în zona gri” toată ziua și că Taiwanul are dreptul de a răspunde dacă China încearcă să pătrundă în apele sale.

Reacția internațională

Departamentul de Stat al SUA a declarat că monitorizează îndeaproape activitatea militară chineză în apropierea Taiwanului.

„Continuăm să cerem RPC (Republica Populară Chineză) să acționeze cu reținere și să evite acțiunile care pot submina pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan și în regiunea mai largă. Un tranzit de rutină al președintelui Lai nu ar trebui folosit ca pretext pentru presiune militară”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, le-a declarat marinarilor americani din Japonia că China este singura țară cu intenția și capacitatea tot mai mare de a schimba ordinea internațională bazată pe reguli.

„Și astfel, vrem să vedem această regiune, această zonă rămânând deschisă pentru libertatea de navigație și capacitatea de a zbura în spațiul aerian internațional oricând dorim”, a spus el.

Conform sursei citate, tensiunile dintre China și Taiwan rămân ridicate, Beijingul considerându-l pe președintele taiwanez Lai Ching-te un „separatist” și respingând apelurile sale repetate la discuții. Taipei respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul său.

 
 

Urmărește-ne pe Google News