Decizia a fost luată pe baza unui studiu detaliat al Guvernului în privința situației sale financiare, a estimărilor privind inflația și a celor privind creșterea produsului intern brut și nivelul veniturilor în domeniul privat.
Guvernul a mai luat în considerare faptul că anumite autorități regionale și locale vor avea nevoie de fonduri suplimentare, în vreme ce guvernul central ar putea fi nevoit să facă injecții în economie prin intermediul bugetelor speciale.
Inflația nu a mai crescut simțitor în Taiwan din 2018 și, cum prețurile nu s-au mai mărit de atât timp, autoritățile nu au considerat necesară majorarea salariilor bugetarilor.
Economia Taiwanului este estimată să crească în acest an cu 1,56%, iar în anul 2021 este așteptat un plus de 3,92%, potrivit Reuters.
Insula este văzută ca o provincie rebelă de către China, iar puține țări din lume recunosc Taiwanul ca stat independent.
Doar 7 decese de la începutul pandemiei
Taiwanul este unul din statele care au gestionat exemplar pandemia de coronavirus.
Acesta a raportat doar 513 cazuri de COVID-19 și 7 decese de la începutul pandemiei, potrivit Worldmeters.info, fiind unul din statele care stau cel mai bine la nivel global.
Performanța sa vine în contextul în care autoritățile au luat rapid măsuri, iar populația este obișnuită să poarte măști încă de la epidemia de SARS, din anul 2003.
Taiwanul chiar a avertizat Organizația Mondială a Sănătății despre pericolul noului coronavirus încă din luna decembrie 2019.
O insulă cât Moldova
Taiwanul este o insulă de 36.000 de kilometri pătrați, cam cât suprafața Moldovei românești (33.000 de kilometri pătrați). Insula are însă o populație de aproape 24 de milioane de locuitori, mai mult decât cele 20 de milioane ale României.
Economie de două ori mai mare decât a României
În schimb, economia sa este mult mai dezvoltată: Produsul Intern Brut (PIB) este de 586 de miliarde de dolari în termeni absoluți sau de 1.300 de miliarde dacă raportăm la paritatea puterii de cumpărare.
Spre comparație, România are un PIB de aproximativ 244 de miliarde de dolari sau de 549 de miliarde de dolari dacă stăm să calculăm la puterea de cumpărare.
De neînlocuit în domeniul electronicelor
Economia Taiwanului este bazată pe exportul de produse electronice și componente necesare gadgeturilor.
Taiwanul este patria producătorilor de laptopuri și calculatoare Asus și Acer, a producătorului de smartphone-uri HTC și a producătorului de monitoare și proiectoare BenQ.
Tot în Taiwan se află TSMC – cel mai mare producător mondial de cipuri, care produce procesoarele de pe iPhone și iPad, dar și producătorii de ecrane AU Optronics și Innolux – ale căror creații să găsesc în tot felul de dispozitive vândute la nivel mondial, inclusiv în mașinile Tesla.
În fine, în Taiwan își au sediile grupurile Foxconn, Pegatron, Wistron, Compal sau Quanta – în fabricile cărora se produc smartphone-uri, tablete, calculatoare sau console de jocuri pentru întreaga planetă. Fabricile acestora se găsesc însă majoritatea în China, nu în Taiwan.