China consideră că Taiwan este teritoriul său. Din acest motiv, regimul de la Beijing a organizat în ultimii cinci ani activităţi militare aproape zilnice în jurul insulei. În simulările efectuate, armata chineză a practicat blocade şi atacuri asupra porturilor.

Wellington Koo a subliniat că, în conformitate cu rezoluțiile ONU, dacă acest scenariu va fi pus în practică, va fi o declarația a Chinei la război.

„Dacă într-adevăr doriţi să efectuaţi o aşa-numită blocadă, care, în conformitate cu dreptul internaţional, constă în interzicerea intrării în zonă a tuturor aeronavelor şi navelor, atunci, în conformitate cu rezoluţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, aceasta este considerată o formă de război”, a spus el.

„Vreau să subliniez că exerciţiile sunt total diferite de o blocadă, aşa cum ar fi impactul asupra comunităţii internaţionale”, a adăugat oficialul.

Strâmtoarea Taiwan are un rol deosebit de important pe plan internațional

Datele economice arată că o cincime din mărfurile globale trec prin Strâmtoarea Taiwan. O blocadă ar afecta comerțul internațional, a afirmat Koo.

„Comunitatea internaţională nu putea să stea deoparte şi să privească”, a afirmat el.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat recent că un grup de portavioane chineze a navigat prin Strâmtoarea Taiwan. Acesta a trecut prin apele din apropierea insulelor Pratas controlate de Taiwan. Observația are loc după ce, teoretic, simulările puse în practică de China s-au terminat.

Ministerul a transmis că navele chineze au fost reperate marţi seară, iar armata taiwaneză a monitorizat flota. Insulele Pratas se află la capătul nordic al Mării Chinei de Sud.

China susţine că este singura țară care are jurisdicţie asupra căii navigabile cu o lăţime de aproape 180 km. Taiwanul şi Statele Unite contestă acest lucru, afirmând că strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internaţională.

Marina americană navighează în mod regulat prin strâmtoare pentru a-şi exercita drepturile de libertate a navigaţiei. Alte naţiuni aliate, precum Canada, Germania şi Marea Britanie, au efectuat, de asemenea, misiuni similare.

Urmărește-ne pe Google News