„Va trebui să ne continuăm pregătirile pentru posibilitatea unui Brexit fără acord, gândindu-ne în special la cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie şi la britanicii de pe continent care, mai mult decât oricine, suferă din cauza nesiguranţei şi ar fi primele victime ale unei ieşiri dezordonate”, a declarat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în deschiderea dezbaterii de miercuri despre situaţia la zi de după votul de marţi seară din Camera Comunelor de respingere a acordului de Brexit negociat de Theresa May cu UE.
Oficialul european a declarat în plenul PE de la Strasbourg că „Am luat notă de acest vot, deşi nu fără regret, şi îl respectăm, pentru că exprimă voinţa majorităţii forţelor politice din Camera Comunelor”.
„Totuşi, acest vot trebuie interpretat corect. Nu putem trece cu vederea faptul că diferite forţe au votat împotriva acordului din motive diametral opuse, unii preocupaţi de ‘backstop’ (aşa-numită ‘plasă de siguranţă’), alţii sperând într-o relaţie mai strânsă cu Uniunea Europeană în viitor prin, de exemplu, rămânerea în uniunea vamală”, a mai spus preşedintele PE.
Tajani a spus că este prea devreme să fie evaluate consecinţele votului de marţi seară, dar a subliniat că „nu suntem, cu siguranţă, într-o situaţie de ‘no deal'”.
„Dacă nu este posibil să fim mai ambiţioşi, ne vom confrunta cu un Brexit fără acord. Acesta ar avea, însă, efecte negative în toate privinţele pentru toată lumea”, a afirmat Antonio Tajani, caracterizând o ieşire fără acord drept „o catastrofă”.
„Cu siguranţă va trebui să ne continuăm pregătirile pentru posibilitatea unui Brexit fără acord, gândindu-ne în special la cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie şi la britanicii de la continent care, mai mult decât oricine, suferă din cauza nesiguranţei şi ar fi primele victime ale unei ieşiri dezordonate”
Tajani a reiterat că Parlamentul European are încredere completă în negociatorul UE, Michel Barnier, care a condus negocierile cu Marea Britanie cu „moderaţie, inteligenţă şi înţelepciune”.
Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat miercuri în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg că „riscul unui ‘no deal’ nu a părut niciodată atât de mare”. „Rezoluţia noastră este de a evita un astfel de scenariu, dar avem responsabilitatea de a fi lucizi. Acesta este motivul pentru care, din partea noastră, ne vom intensifica eforturile pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat Barnier.
„Este prea devreme pentru a evalua toate consecinţele acestui vot”, a declarat Barnier, constatând și el, la fel ca tajani, „motivaţiile foarte diferite, foarte diverse, uneori opuse, chiar contradictorii”, ale parlamentarilor care au votat împotriva acordului.
„În acest context, autorităţile britanice sunt cele care trebuie să vină astăzi sau mâine cu o evaluare a acestui vot şi guvernul britanic să indice cum vrea să procedeze către o retragere ordonată pe 29 martie”, a estimat Barnier.
Din partea Comisiei Europene, vicepreşedintele executivului european Frans Timmermans a afirmat miercuri că acordul de retragere din UE negociat de Londra şi cele 27 de state ale UE este cel care „dăunează cel mai puţin posibil decât oricare altul”.
Manfred Weber, liderul grupului celui mai mare partid din Parlamentul European – Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) -, a afirmat miercuri că nu vede nici o posibilitate de renegociere a acordului privind Brexit-ul după ce parlamentarii britanici au respins marţi în mod hotărât documentul, scrie Agerpres citând agențiile internaționale.
O amânare a datei pentru Brexit, programat la 29 martie, nu ar avea sens, atât timp cât această opţiune nu are majoritatea în parlamentul britanic, a apreciat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas.
Premierul britanic Theresa May declarase luni că data ieşirii Marii Britanii din UE nu ar trebui amânată, dar nu a exclus complet o astfel de variantă.
Prim-ministrul olandez Mark Rutte a avertizat miercuri că timpul se scurge pentru a ajunge la un acord înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană şi le-a cerut britanicilor să se hotărască, informează Reuters.
„Acum este de datoria britanicilor să ne spună ce vor”, a declarat el reporterilor la Haga, ca reacţie la votul de marţi împotriva acordului privind Brexit-ul al premierului Theresa May. „Noi mai avem ceva timp, dar până la urmă ne întindem prea mult”, a notat el. „Încă sperăm să ajungem la un acord înainte ca ei să plece la sfârşitul lunii martie”, a mai spus Rutte.
FOTO: EPA
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!