Ministerul Moralității din Afganistan, însărcinat cu impunerea legii islamice în țară din 2021, a anunțat că această interdicție va fi aplicată treptat.

În ciuda acestei decizii, oficialii talibani continuă să posteze regulat fotografii cu oameni pe rețelele sociale.

Noua lege va afecta activitatea jurnaliștilor

Saiful Islam Khyber, purtător de cuvânt al Ministerului pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului (PVPV), a declarat că legea se va aplica întregii societăți afgane.

„Coerciția nu își are locul în implementarea legii. Este doar un sfat și convingerea oamenilor că aceste lucruri sunt cu adevărat contrare sharia (legii) și trebuie evitate”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Legea include mai multe reguli pentru jurnaliști, interzicând publicarea imaginilor cu toate ființele vii și ordonând mass-media să nu batjocorească sau să umilească Islamul sau să contrazică legea islamică.

Steve McCurry – Un fotograf portretist cu aparatul său – Kabul, Afganistan 1992. Foto: X

Implementarea, treptată

Înainte de anunțarea recentei legi, oficialilor talibani din Kandahar, unde se află cartierul general al talibanilor, li s-a interzis să facă fotografii și videoclipuri cu ființe vii, dar regula nu includea mass-media.

Acum, jurnaliștii locali raportează că o legislație similară este implementată în întreaga țară. Ieri, oficialii din provincia centrală Ghazni au convocat jurnaliștii locali și le-au spus că poliția moralității va începe să implementeze treptat legea.

Un reporter local, care a dorit să rămână anonim, a declarat că au sfătuit jurnaliștii vizuali să facă fotografii de la distanță și să filmeze mai puține evenimente „pentru a se obișnui”.

Impactul asupra mass-media

Aspectele noii legi nu au fost încă aplicate strict, inclusiv sfatul către publicul larg de a nu face sau privi imagini cu ființe vii pe telefoane și alte dispozitive.

Jurnaliștii afgani susțin că au primit asigurări din partea autorităților că vor putea continua să-și desfășoare activitatea.

„Până acum, în ceea ce privește articolele legii legate de mass-media, există eforturi în curs în multe provincii pentru a o implementa, dar acest lucru nu a început în toate provinciile. Acum se aplică tuturor”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Propagarea Virtuții și Prevenirea Viciului.

Interdicția fotografiilor vine la puțin peste trei ani de la preluarea puterii de către regim. Legea va avea probabil un impact profund asupra publicațiilor de știri din țară, care s-au redus deja de la 8.400 de angajați în mass-media – înainte ca talibanii să preia puterea – la doar 5.100 de angajați în prezent.

Femeie afgană care se acoperă. Foto: X

Restricții pentru femei

Această cifră include 560 de femei, care au suportat cea mai mare parte a restricțiilor pe care Națiunile Unite le-au numit „apartheid de gen”, inclusiv ordinul de a purta măști la televizor. În provincia Helmand, vocile femeilor au fost interzise la televiziune și radio.

În același timp, talibanii au continuat să impună legi draconice asupra femeilor, inclusiv interdicții de a practica sporturi și împiedicarea fetelor să urmeze școala după educația primară. Mai multe agenții ONU au raportat, de asemenea, o creștere a căsătoriilor infantile și forțate de la preluarea puterii de către talibani.

Urmărește-ne pe Google News