Cuprins:
„În urma unor ciocniri grele târziu, noaptea trecută, talibanii au preluat controlul asupra orașului Kandahar”, a declarat un oficial al guvernului de la Kabul agenției de presă Reuters.
„Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş”, a scris un purtător de cuvânt pe un cont oficial al talibanilor.
De ce este important Kandaharul
Kandahar, fosta „cetate” a talibanilor, este considerat important din punct de vedere strategic datorită aeroportului său internațional, producției sale agricole și industriale și poziției sale ca unul dintre principalele centre comerciale ale țării.
Joi, într-o succesiune rapidă de evenimente, au fost cucerite al treilea oraş al ţării, Herat, în vest, şi Ghazni, situat la doar 150 km sud-vest de Kabul.
Ghazni, capturat joi, este un câștig semnificativ pentru talibani, deoarece se află pe autostrada Kabul-Kandahar, care leagă cetățile militante din sud de capitala Kabul.
În acest context, doar capitala şi alte câteva teritorii mai rămân sub controlul guvernului afgan.
În decurs de o săptămână, talibanii au preluat controlul asupra a 13 din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului.
Luptele au afectat și populaţia civilă. Peste 1.000 de civili, inclusiv copii, au fost uciși în Afganistan în ultima lună, în Lashkar Gah, Kandahar, Herat şi Kunduz, potrivit ONU.
Criza umanitară din capitală
Zeci de mii de civili s-au refugiat în Kabul în ultimele zile, unde se prefigurează o gravă criză umanitară. Aceştia încearcă să supravieţuiască în parcuri sau pe terenuri virane, complet lipsiţi de cele mai elementare mijloace de trai.
Potrivit unor estimări făcute de organizația umanitară Save the Children, 72.000 de copii au ajuns în capitală în ultimele zile și dorm în mare parte pe străzi.
Pașii făcuți de talibani pentru recucerirea Afganistanului stârnesc temeri privind o nouă criză a refugiaților în Europa.
„Viteza talibanilor a șocat chiar și analiștii militari experimentați”, a declarat editorul BBC din Asia de Sud, Anbarasan Ethirajan.
Între timp, Statele Unite au anunțat că retrimit aproape 3.000 de soldați în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea personalului din ambasadă.
De asemenea, Marea Britanie desfășoară aproximativ 600 de soldați pe termen scurt pentru a oferi sprijin cetățenilor britanici care părăsesc țara.
Foto: EPA