În interviul său pentru Associated Press, Turabi, care a fost ministru al justiției și șeful așa-numitului Minister al Promovării Virtuții și Prevenirii Viciului în timpul guvernării anterioare a talibanilor, a criticat indignarea la nivel internațional în legătură cu execuțiile dictate de fostul regim taliban și a avertizat lumea să nu se amestece în noua conducere a țării.

În actualul cabinet de la Kabul, mullahul Nooruddin Turabi este ministru al închisorilor și face parte din acei lideri talibani care figurează pe lista de persoane vizate de sancțiunile Organizației Națiunilor Unite.

Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile și pedepsele lor. Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre. Vom urma Islamul și ne vom face legile noastre pe baza Coranului.

Nooruddin Turabi:

„Tăierea mâinilor este foarte necesară pentru securitate”, a adăugat oficialul, spunând că măsura a avut un efect descurajant și că actualul guvern urmează să decidă dacă pedepsele vor fi aplicate în public sau nu.

Declarațiile lui Nooruddin Turabi vin în contextul avertismentelor afganilor care au părăsit țara după preluarea controlului de către talibani, pe 15 august, potrivit cărora este foarte probabil ca sistemul de justiție al grupării să urmeze modelul „instanțelor din umbră”, care aplicau pedepse dure în zonele pe care le controla, mai degrabă decât sistemul care a funcționat sub fostul guvern susținut de Occident.

Într-un raport din anul 2002 al organizației Human Rights Watch se vorbea despre abuzuri din partea sistemului de justiție taliban, care includ acte de „detenție arbitrară prelungită și pedepse sumare, inclusiv execuții”.

„Deși pedeapsa publică pentru infracțiuni este rară în comparație cu anii 1990 pentru infracțiuni considerate mai grave, (…) oficialii talibani au încarcerat rezidenți și au aplicat pedepse corporale, cum ar fi bătăile”, se mai menționa în raportul de anul trecut, când talibanii încă nu preluaseră controlul în Afganistan.

Ce pedepse aplicau talbanii în anii 1990

În anii 1990, execuțiile celor condamnați pentru crimă se făceau, de obicei, printr-o singură lovitură la cap, de către un membru din familia victimei, care putea alege ca vinovatul să trăiască, în schimbul unei sume de bani.

Pentru furt, pedeapasa consta în amputarea unei mâini, în timp ce celor care comiteau jafuri pe autostradă li se amputau o mână și un picior.

Rareori, procesele și condamnările erau publice.

Mullahul Nooruddin Turabi spune că aceste pedepse vor fi reinstituite în Afganistan, iar judecătorii vor analiza cazurile în baza Coranului.

De altfel, luptătorii talibani au început să aplice din nou o pedeapsă pe care o foloseau în trecut: umilirea publică a bărbaților acuzați de furturi mărunte.

În ultima săptămână au existat cel puțin două cazuri în care, la Kabul, bărbați acuzați de astfel de fapte au fost plimbați pe străzi în spatele unui camion, având mâinile legate. Fețele le-au fost pictate, pentru a fi identificați ca hoți.

În timpul guvernării anterioare a talibanilor, Turabi era cunoscut drept unul dintre cei mai cruzi membri ai grupării. Când gruparea a preluat puterea în 1996, unul dintre primele sale gesturi a fost să țipe la o jurnalistă, cerându-i să părăsească o cameră plină cu bărbați. Apoi, i-a dat o palmă unui bărbat care s-a opus măsurii cerute de el.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News