Talibanii au preluat puterea în urmă cu trei ani în Afganistan, iar bărbații nu se mai pot desfășura liber, ca la început. Ultimele patru săptămâni au adus însă schimbări semnificative și pentru ei. Noile legi promulgate la sfârșitul lunii august impun bărbaților să poarte o barbă care trebuie să aibă zece centimetri. În plus, nu au voie să poarte blugi.
De asemenea, nu trebuie să apară în public cu tunsori care sunt împotriva legii islamice, deci o frizură scurtă sau în stil occidental este exclusă. În plus, bărbaților le este interzis să se uite la alte femei în afara soțiilor sau rudele lor.
Aceste restricții serioase asupra bărbaților au reprezentat o surpriză pentru mulți cetățeni din Afganistan. Mulți regretă acum că nu s-au ridicat cu pretenții când ar fi trebuit.
„Dacă bărbații ar fi avut un cuvânt de spus încă de la început, poate situația ar fi fost diferită acum. Acum, toată lumea își lasă barbă pentru că nu vrem să fim luați la întrebări și umiliți”, a spus, sub protecția anonimatului, un cetățean din Kabul.
Noile reguli ale talibanilor cu privire la bărbați sunt lejere în comparație cu restricțiile pe care guvernul le-a impus femeilor, cărora le este interzis să meargă la școală peste clasa a VI-a, nu au voie la universități și, recent, au fost obligate să nu mai vorbească în public.
Condamnare pentru cei care refuză să se roage în moschee
Actualele legi dau poliției autoritatea de a reține suspecții până la trei zile. În cazuri grave, cum ar fi refuzul de a te ruga în moschee, afganii pot fi predați instanțelor pentru judecată și condamnare. Încălcările noilor reguli sunt de așteptat să fie pedepsite cu amenzi sau închisoare. În plus, oamenii găsiți vinovați de unele infracțiuni, de exemplu adulterul, ar putea fi condamnați la biciuire sau la moarte.
Amir, un rezident care locuiește în estul Afganistanului, a afirmat, de-a lungul timpului, că îi susține pe talibani până la cele mai recente restricții. Însă acum se simte hărțuit, după cum declară chiar el.
„Toți suntem musulmani practicanți și știm ce este obligatoriu sau nu. Dar este inacceptabil să fie folosită forța asupra noastră. Chiar și oamenii care i-au susținut pe talibani încearcă acum să părăsească țara”, a spus el.
„Dacă tinerii fug din această țară, nu va mai exista nicio speranță”
În schimb, un bărbat rezident din zona rurală Helmand, din sudul Afganistanului, a spus că nimeni din satul său nu are temeri cu noile restricții și că astfel de reguli sunt obișnuite de mult acolo.
„Până acum, nu a apărut Poliția aici. Se concentrează pe orașe”, a spus el.
În schimb, un bărbat care lucrează ca șofer în Kabul a spus că noile restricții par „exagerate” și reprezintă o dificultate tot mai mare pentru munca sa. Veniturile sale au scăzut cu 70% de la sfârșitul lunii august, potrivit propriilor afirmații. Și asta pentru că talibanii au început să aplice o regulă care interzice femeilor să călătorească singure în taxiuri.
Chiar și în unele birouri guvernamentale s-a instalat un sentiment de teamă. Un fost susținător taliban și-a amintit că unui prieten, care încă lucrează pentru regim, i s-a reținut recent salariul pentru că barba nu era suficient de lungă.
„Auzim că unor funcționari publici, a căror barbă era mai mică decât lungimea cerută, li s-a interzis să intre în departamentele lor”, a spus un angajat guvernamental, sub protecția anonimatului, deoarece nu era autorizat să discute cu jurnaliştii.
De altfel, mai mulți locuitori din Kabul iau în calcul să plece din țară și să-și clădească un viitor în alte zone.
„Dacă tinerii fug din această țară, nu va mai exista nicio speranță”, a spus un bărbat din Kabul.
K476 • 23.09.2024, 15:13
Afganii au ajuns un fel de calugari in mod fortat. Cateva manastiri cred ca ar fi de succes in zona. Ceva cu specific local, unde sa se adune fanaticii religiosi, sa se roage toata ziua si sa ii mai scuteasca putin pe altii.
Unomfoartesimplu • 23.09.2024, 10:21
Gresit! Talibanii nu au preluat puterea, ci au primit-o cadou de la "presedintele" care nu stie cum il cheama si pe unde calca!