Aceasta este cea mai recentă limitare a drepturilor și libertăților femeilor și fetelor afgane, după ordinele care le interzic accesul la educație, în spațiile publice și la majoritatea formelor de angajare.
Un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Prevenirea Viciilor şi pentru Propagarea Virtuţilor, condus de talibani, Mohammad Sidik Akif Mahajar, nu a oferit detalii despre interdicție.
El a confirmat doar conținutul unei scrisori din 24 iunie, care circulă pe rețelele de socializare și care menționează un ordin verbal de inițiere a acestei restricții, ordin dat de liderul suprem, Hibatullah Akhundzada.
Toate provinciile sunt vizate de interdicție, inclusiv capitala Kabul.
Interdicția oferă saloanelor din întreaga țară un preaviz de o lună pentru a-și încheia activitatea. După această perioadă, saloanele trebuie să închidă și să prezinte un raport.
Scrisoarea din 24 iunie nu menționează vreun motiv pentru adoptarea interdicției.
Liderii talibani au justificat restricțiile tot mai mari impuse femeilor și fetelor ca fiind în conformitate cu islamul, deși există o dezbatere considerabilă cu privire la măsura în care acest lucru este adevărat.
Marea majoritate a țărilor musulmane nu respectă aceleași reguli ca și talibanii.
Publicarea scrisorii vine la câteva zile după ce Akhundzada a afirmat că guvernul său a luat măsurile necesare pentru „îmbunătățirea” vieții femeilor din Afganistan.
„Vă rog să nu faceți acest lucru, pentru că noi lucrăm aici pentru a câștiga legal niște bani, școlile sunt interzise pentru femei, saloanele de înfrumusețare sunt interzise pentru femei, oare o femeie nu are dreptul de a trăi în societate?”, a declarat proprietara unui salon de înfrumusețare care locuiește în Kabul.
Tot mai puține drepturi pentru femei
Chiar și înainte de acest decret, Euronews a găsit dovezi ale unor afaceri conduse de femei care se străduiau să facă comerț.
Jurnaliștii canalului paneuropean de televiziune au vizitat piața Khadijah Al-Kubra din Mazar-Sharif, unde comercianții au spus că nu se vinde nimic în piață din cauza regulilor talibane, care interzic accesul bărbaților.
Managerul pieței, Pashtneh Afghan, a declarat că există 360 de magazine și peste 1.000 de femei și fete care lucrează acolo.
El a spus că guvernul taliban a fost rugat să le permită femeilor să intre împreună cu soții lor, dar că cererea nu a fost încă acceptată.
„Piața noastră de vânzări nu este atât de bună (…) pe cât ar trebui să fie, este mai puțin prosperă”, a declarat Diana, o comerciantă. „Pentru că oamenii cumpără toate lucrurile de care au nevoie din alte părți, alături de bărbații din familia lor, cum ar fi logodnicii, soții, frații sau tații”, a precizat ea.
„După ce talibanii au închis școlile pentru fete, am vrut să-mi găsesc un hobby pentru a câștiga bani și a învăța o afacere”, a povestit Beheshte, o vânzătoare de 17 ani care a început să facă comerț după tăierea accesului la educație. „Dorința mea este ca femeile să vină în această piață și să cumpere lucrurile de care au nevoie, dar ele cumpără de la bărbați din afara acestui loc”, a mai spus tânăra.
În ciuda promisiunilor inițiale privind o guvernare mai moderată decât în timpul perioadei lor anterioare la putere, în anii 1990, talibanii au impus măsuri dure de când au preluat controlul Afganistanului în august 2021, odată cu retragerea forțelor conduse de SUA.
Aceștia au interzis accesul femeilor în spații publice, precum parcurile și sălile de sport, și au luat măsuri drastice în ceea ce privește libertatea presei.
Măsurile au declanșat un puternic scandal internațional, sporind izolarea țării într-un moment în care economia acesteia s-a prăbușit – agravând o criză umanitară deja îngrijorătoare.
Foto: Profimedia Images