UPDATE ora 7.55: Majoritatea diplomaţilor occidentali au părăsit orașul Kabul, a declarat luni, 16 august, un oficial american, după ce insurgenţii talibani au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, conform Reuters.
UPDATE ora 7.40: Talibanii au anunțat că războiul din Afganistan a luat sfârșit, după ce insurgenții au preluat controlul asupra palatului prezidențial din Kabul, potrivit agenției Reuters.
„Mulțumită lui Allah, războiul s-a încheiat în țară”, a declarat Mohammad Naeem, purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, pentru Al Jazeera TV.
UPDATE 16 august, ora 7.30: Imagini care circulă pe rețelele de socializare arată scenele surprinse duminică, 15 august, pe aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul. Mii de oameni încearcă să scape din capitala afgană, după ce talibanii au ocupat orașul.
Another Saigon moment: chaotic scenes at Kabul International Airport. No security. None. pic.twitter.com/6BuXqBTHWk
— Saad Mohseni (@saadmohseni) August 15, 2021
UPDATE 15 august, ora 23.30. Al Jazeera a publicat primele imagini cu talibanii în palatul prezidențial din Kabul, ocupat după ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară, refugiindu-se, conform celor mai noi informații, în Uzbekistan.
UPDATE ora 22.50. Potrivit postului Al Jazeera, citat de The Guardian, cel mai relevant din Orientul Mijlociu, președintele-fugar Ashraf Ghani, soția lui, șeful de cabinet și consilierul de securitate ar fi zburat în Uzbekistan și s-ar afla la Tașkent, la 1.100 de kilometri nord de Kabul.
Informații anterioare îl dădeau pe președinte refugiat în Tadjikistan.
Afghan President
Ghani, his wife, his chief of staff and national security adviser left
the country for Uzbekistan's capital city of Tashkent – Al
Jazeera
UPDATE ora 22.00. Ashraf Ghani, președintele Afganistanului, care a fugit din țară după ce insurgenții au intrat în capitala Kabul, a făcut primele declarații oficiale, într-o postare pe Twitter care îi este atribuită. Fostul lider afgan a vorbit, într-un „mesaj către țară”, despre „alegerea grea” și și-a justificat fuga prin evitarea unei băi de sânge.
Dacă ar fi rămas, „nenumărați patrioți” ar fi fost uciși, a adăugat el.
Ghani a recunoscut înfrângerea militară: „Talibanii au câștigat prin foc și spadă”.
Ghani, despre care s-a spus că e în Tadjikistan, nu a dezvăluit locația în care se află.
Ashraf Ghani
statement on Facebook. pic.twitter.com/1z6euxujKA
UPDATE ora 21.30. Primele imagini cu insurgenții în palatul prezidențial abandonat de președintele Ashraf Ghani, preluate de Bild.
Taliban are
reciting prayers from the Quran in Kabul's Presidential Palace
tonight. pic.twitter.com/L446I6gHCU
Postul Al Jazeera are imagini live cu talibanii în palat.
UPDATE ora 21.15. Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la New York, urmează să se întrunească luni pentru a discuta despre situația de urgență politică din Afganistan, scrie The Guardian.
Consiliul de Securitate are responsabilitatea principală pentru menținerea păcii și securității internaționale. Are 15 membri, dintre care China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite sunt membri permanenți cu drept de veto. Principalul organism de gestionare a crizelor al Organizației Națiunilor Unite, Consiliul este împuternicit să impună obligații celor 193 de state membre ONU cu scopul de a menține pacea.
UPDATE ora 21.00. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat pe Twitter că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ajută pentru menţinerea aeroportului din Kabul deschis.
Spoke with #UK
PM @BorisJohnson
and the Foreign Ministers of our Allies #Canada,
#Denmark
and #Netherlands
on the situation in #Afghanistan.
#NATO
is helping keep Kabul airport open to facilitate and coordinate
evacuations.
Un oficial NATO declarase, potrivit Reuters, că toate zborurile comerciale de pe aeroportul din Kabul au fost suspendate şi că în acest moment pot opera doar avioanele militare.
UPDATE ora 20.00. Talibanii vor declara în curând „Emiratul Islamic al Afganistanului”, anunță, pe Twitter, agenția britanică de știri Press Association, preluată de The Guardian. Informația ar fi fost furnizată de un înalt oficial taliban, iar declarația oficială ar urma să fie făcută de la palatul prezidențial din Kabul, care a căzut azi.
#Breaking
A Taliban official says they will soon declare the Islamic Emirate of
Afghanistan from the presidential palace in Kabul
Aceasta este vechea denumire a statului, folosită între 1996 și 2001, când guvernarea a încăput pe mâna mujahedinilor.
UPDATE ora 19.30. Talibanii anunță că au preluat controlul asupra palatului prezidențial din Kabul, au informat, pentru Reuters, doi comandanți de rang înalt din rândul grupării islamiste, după ce președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara.
De asemenea, personalul ambasadei SUA a anunțat că la aeroportul din Kabul au avut loc schimburi de focuri.
Ambasada a instruit cetățenii americani să „se adăpostească”. Situația de securitate din Kabul „se schimbă rapid, inclusiv la aeroport”, potrivit Reuters.
UPDATE ora 18.00. Un spital din Kabul a transmis, pe un cont de Twitter urmărit de The Guardian, că „cel puțin 40 de persoane sunt internate”, după ce au fost rănite în ciocnirile de la marginea capitalei Kabul, dintre mujahedini și forțele afgane.
UPDATE ora 16.50: Președintele afgan Ashraf Ghani ar fi fugit din Afganistan, a anunțat televiziunea afgană Tolo News, iar informația a fost confirmată și de Al Jazeera, dar și de Reuters.
De astfel, o sursă a declarat pentru Reuters că acesta ar fi plecat spre Tadjikistan, însă informația nu e confirmată oficial.
Abdullah Abdullah, liderul Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, a confirmat că preşedintele Afganistanului a părăsit ţara.
My message to the people of AFGHANISNAN, to the security forces and to the Taliban: https://t.co/MiFk0zaNRJ
UPDATE ora 15.10: „Oamenii se tem. Se tem pentru familiile lor, pentru soțiile lor și, în special, pentru fiicele lor. În această dimineață, când am ieșit în oraș, am văzut femei plângând pe marginea drumului. Oamenii fugeau, fiecare încercând să găsească un vehicul să ajungă acasă”. Este mărturia un locuitor din Kabul, pentru The Guardian.
Citește aici cum au reacționat locuitorii capitalei afgane după ce talibanii au intrat în oraș.
UPDATE ora 14:45: Papa Francisc şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din Afganistan, cu ocazia tradiţionalei rugăciuni Angelus, susţinută în Piaţa Sfântul Petru din Vatican.
El a lansat un apel la rugăciune „pentru încetarea zgomotului armelor şi găsirea de soluţii la masa dialogului”. „Doar în acest fel membrii populaţiei martirizate a acestei ţări, bărbaţi, femei, copii şi persoane în vârstă, vor putea să se întoarcă acasă, să trăiască în pace şi securitate, în respect reciproc”, a adăugat Suveranul pontif, potrivit Agerpres.
UPDATE ora 13.30: Talibanii au preluat controlul celei mai mari închisori din Afganistan, unde se aflau mii de deținuți, nu doar talibani, ci și foști luptări ai grupării teroriste ISIS.
UPDATE ora 13.00: Președintele afgan Ashraf Ghani va preda puterea în următoarele ore, iar imediat va fi format un nou guvern codus de talibani, anunță postul de televiziune Al Arabiya.
În același timp, ministrul interimar de interne afgan a anunțat, într-o intervenție la o televiziune locală, că va fi o „tranziție pașnică”, susținând că orașul Kabul nu va fi atacat. El nu a oferit alte detalii. Un mesaj similar a venit și din partea talibanilor, care au spus că vor negocia un transfer de putere pașnic.
În acest timp, străzile din Kabul sunt aglomerate de oameni care încearcă să fugă din capitală. Corespondentul CNN a transmis că oamenii încearcă „cu disperare” să fugă din calea islamiștilor.
UPDATE ora 12:50: În timp ce SUA își evacuează personalul de la ambasada din Kabul, BBC a comparat această acțiune cu modul în care americanii au părăsit Vietnamul în finalul războiului care a avut loc între 1961 și 1975.
Conflagrația a avut loc între Vietnamul de Nord, care a fost sprijinit de China, Coreea de Nord și Uniunea Sovietică, și Vietnamul de Sud, sprijinit de Coreea de Sud și de Statele Unite ale Americii.
Campania militară prelungită s-a încheiat cu o înfrângere pentru SUA și Vietnamul de Sud și cu unificarea țării sub o conducere comunistă. Căderea Saigonului sub asaltul trupelor armatei vietnameze, la 30 aprilie 1975, a marcat oficial sfârșitul războiului din Vietnam.
Atunci, ultimii americani și mai mulți sud-vietnamezi au fost evacuați cu elicopterul de pe acoperișul ambasadei SUA, a relatat BBC.
UPDATE ora 12:30: Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, poartă discuții de urgență cu trimisul SUA, Zalmay Khalilzad, și cu alți oficiali de rang înalt ai NATO. Ieri, 14 august, președintele afgan a declarat că țara se află într-un „pericol foarte mare”.
Conform unui oficial din Ministerul de Interne din Afganistan, talibanii vin „din toate părțile”.
Trei oficiali afgani au declarat pentru Associated Press că talibanii se află în districtele Kalakan, Qarabagh și Paghman din capitala Kabul. Militanții au susținut că nu vor să ocupe cu forța orașul Kabul.
Arrival of the first vehicle of Afghan Taliban at Torkham Gate. Afghan Army has left the area. Frontier Corps KP soldiers are standing gaurd at the crossing. #Kabul#Taliban#Talibans#Afghanishtan#Afghanspic.twitter.com/dBKWUng3Pu
— AAA (@AAAmarkhor) August 15, 2021
De partea cealaltă, talibanii au transmis că le-au cerut luptătorilor săi să rămână la intrările în oraș, vorbind despre numărul ridicat al civililor care ar putea să cadă victime în confruntări, relatează și BBC.
„Viața, proprietatea și demnitatea nimănui nu vor fi afectate și viața cetățenilor din Kabul nu va fi în pericol” au spus talibanii, care au subliniat că, în acest moment, guvernul este responsabil de siguranța cetățenilor, dar și că sunt discuții pentru un transfer pașnic de putere.
„Suntem blocați aici. Avioanele sunt pline”
Un parlamentar afgan, Farzana Kochai, a declarat că oamenii încearcă disperați să fugă din Kabul.
„Nu știu, nu putem merge nicăieri, nu mai avem unde. Avioanele care pleacă din Kabul astăzi sunt pline, am verificat cu prieteni care au plecat spre aeroport și vor să meargă în India sau alte țări. Spun că toate avioanele sunt pline și suntem blocați aici”, a declarat acesta.
În capitala Kabul au sosit în ultimele zile și mii de oameni care au fugit din calea talibanilor. Sperau că aici vor fi în siguranță.
„Pentru femei, situația este mai rea. Vor fi închise în casele lor, asta se va întâmpla”, a mai spus parlamentarul afgan.
Un mesaj similar a transmis și Aisha Khurram, o fostă reprezentantă ONU. Ea a scris pe Twitter că, la Universitatea din Kabul, evacuată în această dimineață, profesorii își iau rămas-bun de la elevele lor.
Some teachers said goodbyes to their female students as everyone was evacuated from Kabul University this morning… and we might not see our graduation like thousands of students around the country.
— Aisha Khurram (@AishaKHM) August 15, 2021
Taliban are placed all over the city, just waiting for the right time…
SUA își evacuează oamenii cu elicopterele
În acest timp, personalul ambasadei SUA este evacuat cu elicopterele. Un oficial american a declarat pentru CNN că evacuările sunt în plină desfășurare, cu scopul de a scoate personalul ambasadei SUA până cel mai târziu marți dimineață.
Potrivit CNN, ambasada SUA va organiza evacuări non-stop, „foarte curând”. Deocamdată, elicopterele continuă să transfere personalul de la ambasadă către aeroport.
CNN a informat că planul este de a încerca să evacueze personalul ambasadei, urmat apoi de cetățenii americani, apoi de deținătorii de vize speciale pentru imigranți. De asemenea, se dorește evacuarea cetățenilor afgani care lucrează la ambasada SUA.