Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Javid Hazheer, Malalai Faizi a fost numită la conducerea unității medicale „datorită meritelor ei”.

Faizi a studiat la Universitatea din Kabul pe care a absolvit-o în anul 1996, cu puțin timp înainte de venirea la putere a talibanilor. Apoi, medicul a lucrat în Spitalul pentru copii Indira Gandhi din capitala afgană și în mai multe organisme naționale.

Până acum, talibanii au exclus femeile din cadrul instituțiilor, le-au blocat accesul la multe locuri de muncă, le-au restrâns dreptul la educație și libertatea de circulație. Puține femei au fost acceptate în departamentele guvernamentale, în special din domeniul sănătății.

De altfel, spitalele care acordă asistență medicală femeilor sunt, de obicei, conduse tot de femei în Afganistan, însă potrivit sursei citate, această numire creează o serie de așteptări în rândul activistelor.

Cu toate că într-un spital pentru femei directorul trebuie să fie o doctoriţă, vestea este extrem de îmbucurătoare. Doctoriţa Malalai este prima femeie şefă a unei instituţii anunţată de guvernul taliban.

Activista şi fosta primăriţă a oraşului Maidan Shahr, Zarifa Ghafari, pe Twitter:

În același timp, agenția EFE notează că o astfel de numire ar fi fost de neconceput în precedentul regim taliban, din perioada 1996 – 2001.

„Se poate spune că este o mişcare bună a guvernului taliban şi că este nevoie de femei nu doar în sectorul sanitar, ci şi în alte sectoare, în care şi-au demonstrat deja capacităţile, pentru că au dovedit că sunt egale bărbaţilor în slujba ţării”, spune activista Deeba Farhaman pentru EFE, amintind că în prezent „milioane de femei şi fete şi-au pierdut dreptul la educaţie şi muncă” în Afganistan.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News