In this picture taken on December 12, 2021, people visit the National Museum of Afghanistan in Kabul. Afghanistan's national museum is once again welcoming visitors and exhibiting pre-Islamic artefacts with the Taliban's blessing -- a stark contrast to when the hardliners ransacked and shuttered the facility during their last stint in power.,Image: 648979963, License: Rights-managed, Restrictions: To go with AFP story Afghanistan-museum-culture, VIDEO ESSAY by Duncan WOODSIDE and Luana Sarmini BUONACCORSI, Model Release: no, Credit line: Profimedia
Muzeul, considerat multă vreme unul dintre cele mai importante situri culturale din Asia, a fost redeschis la începutul lunii decembrie, cu acordul Ministerului taliban al Informaţiei şi Culturii, relatează New York Times și AFP, potrivit Agerpres.
Muzeul Naţional al Afganistanului, care s-a închis în august, când talibanii au preluat controlul țării, conține mii de exponate, precum ceramică pictată din epoca de piatră, piese antice şi obiecte religioase. Unele dintre exponate contravin însă ideologiei talibanilor.
Când aceștia au fost ultima dată la putere, între anii 1996 și 2001, se estimează că 70% din colecția de 100.000 de piese a muzeului din Kabul a fost jefuită. De asemenea, talibanii au aruncat în aer statuile lui Buddha din Bamiyan, vechi de 1.500 de ani și sculptate într-o stâncă din valea Bamiyan.
Acum, intrarea în muzeu este protejată de talibani de un posibil atac al grupării ISIS-Khorasan (ISIS-K).
Potrivit curatorului muzeului, Ainuddin Sadaqat, „cincisprezece până la douăzeci de procente din exponate sunt din epoca islamică”.
În prezent, la muzeu se lucrează „normal, ca şi în timpul guvernului precedent”, iar talibanii nu au emis directive noi pentru angajați și vizitează, la rândul lor, muzeul, a mai spus curatorul. Numărul vizitatorilor este mult mai mic față de cel de dinainte de reinstaurarea regimului taliban, când sute de persoane veneau la muzeu.
„Deocamdată, politica culturală a talibanilor cu privire la obiectele de artă pare foarte pozitivă şi realistă”, spune Philippe Marquis, directorul Delegaţiei arheologice franceze în Afganistan, adăugând că măsura în care această politică va fi continuată va depinde de răspunsul comunității internaționale la solicitările talibanilor de restabilire a ajutoarelor suspendate.
Talibanii au preluat controlul în Afganistan pe 15 august, după retragerea trupelor americane.