Niciun stat nu a recunoscut oficial guvernul taliban, instalat după ce insurgenții au preluat controull țării pe 15 august. Între timp, miliarde de dolari în active și fonduri afgane din străinătate au fost înghețate, deși țara se confruntă cu crize economice și umanitare severe.
„Mesajul nostru către America este că, dacă nerecunoașterea (guvernului – n.r.) continuă, problemele afgane continuă, este o problemă a regiunii și s-ar putea transforma într-o problemă pentru întreaga lume”, a spus Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, într-o conferință de presă de sâmbătă, adăugând că motivul pentru care SUA și talibanii au intrat în război ultima dată a fost acela că nu au avut relații diplomatice formale.
Statele Unite au invadat Afganistanul în 2001, după atacul din 11 septembrie, după ce guvernul taliban de atunci a refuzat să-l predea pe șeful Al Qaeda, Osama bin Laden.
„Acele probleme care au provocat războiul ar fi putut fi rezolvate prin negociere și prin compromis politic”, a mai spus reprezentantul talibanilor.
El a adăugat că recunoașterea pe plan internațional a noului guvern de la Kabul este un drept al poporului afgan.
Cu toate că niciun stat nu a recunoscut până acum guvernul taliban, înalți oficiali din mai multe țări s-au întâlnit cu conducerea mișcării atât la Kabul, cât și în străinătate.
Cea mai recentă vizită a fost cea a ministrului de externe turkmen Rasit Meredow, care s-a aflat sâmbătă la Kabul și a discutat cu talibanii despre implementarea rapidă a gazoductului Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India (TAPI), a precizat Mujahid.
Și ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu oficiali talibani în Qatar la începutul acestei săptămâni. Potrivit purtătorului de cuvânt al grupării, oficialul chinez a promis că țara sa va finanța infrastructura de transport și că va oferi exporturilor din Kabul acces pe piețele chineze prin Pakistan.
Foto: EPA