Acuzaţii: falsuri, spălare de bani

Şeful executivului pare astfel “tamponat” în raidul continuu al procurorilor, care exemplifică fiecare dintre acuzaţii de spălare de bani, complicitate de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, încercând să dovedească intenţia premierului, dar şi a bunului său amic senator, Dan Şova, vizat în acelaşi dosar, de a fenta legea.
Astfel, spun anchetatorii, din august 2007 şi până în decembrie 2008, Ponta ar fi încasat prin cabinetul său de avocat sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro, drept remuneraţie pentru servicii de consultanţă care în realitate n-ar fi fost prestate. Iar pentru ca totul să capete o oarecare aparenţă de legalitate, actualul primministru ar fi falsificat rapoartele din care să rezulte că el ar fi muncit pentru cabinetul lui Şova.

Maşina de raliu, primită cadou

Cu banii primiţi practic cadou din partea lui Şova, Victor Ponta şi-ar fi cumpărat, conform anchetatorilor, două apartamente de lux într-un complex rezidenţial în Bucureşti. Procurorii menţionează în acest dosar că actualul şef al Guvernului s-ar fi folosit gratuit de maşina de raliu – un Mitsubishi Lancer Evo 10, cu care făcea spectacol la concursurile de profil din ţară. Asta deşi cabinetul lui Şova a plătit avansul şi ratele de leasing ale vehiculului, în total 37.027 de lei, pentru ca, ulterior, să nu pretindă nici un leu la momentul în care a cedat contractul de leasing către Victor Ponta.
O altă acuzaţie pe care premierul va fi nevoit să o combată este aceea de conflict de interese. DNA susţine că, numindu-l de trei ori ministru pe prietenul Dan Şova, actualul premier i-ar fi întors astfel favorurile primite.
Cu banii primiţi practic cadou din partea lui Şova, Victor Ponta şi-ar fi cumpărat, conform anchetatorilor, două apartamente de lux într-un complex rezidenţial în Bucureşti.
Procurorii menţionează în acest dosar că actualul şef al Guvernului s-ar fi folosit gratuit de maşina de raliu – un Mitsubishi Lancer Evo 10, cu care făcea spectacol la concursurile de profil din ţară. Asta deşi cabinetul lui Şova a plătit avansul şi ratele de leasing ale vehiculului, în total 37.027 de lei, pentru ca, ulterior, să nu pretindă nici un leu la momentul în care a cedat contractul de leasing către Victor Ponta.
O altă acuzaţie pe care premierul va fi nevoit să o combată este aceea de conflict de interese. DNA susţine că, numindu-l de trei ori ministru pe prietenul Dan Şova, actualul premier i-ar fi întors astfel favorurile primite.

Dosarul are peste 1.000 de pagini

Conducerea Camerei Deputaţilor a stabilit calendarul de desfăşurare a cererii procurorului general al României, Tiberiu Niţu, privind încuviinţarea cercetării penale a deputatului PSD Victor Ponta. Astfel, în maximum 20 de zile, colegii săi deputaţi vor vota cererea de urmărire penală a DNA. Până atunci, Ponta sau avocaţii săi pot studia la Comisia Juridică cele 1.110 pagini, câte are dosarul întocmit de procurori.

Şefa DNA nu crede în coincidenţe

Dezbaterea publică legată de faptul că premierul Victor Ponta ar fi fost chemat special la DNA fix ieri, în ziua în care Partidul Naţional Liberal a depus la Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, a determinat- o pe şefa procurorilor anticorupţie, Laura Kovesi (foto), să iasă la declaraţii. “Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are nici un fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moţiuni, deci este o coincidenţă. Pur şi simplu, procurorii îşi fac treaba”, a afirmat Kovesi.

Klaus Iohannis i-a cerut demisia, el refuză să plece

După discuţiile cu procurorii, premierul Victor Ponta a mers direct la Cotroceni, pentru o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis (foto). După jumătate de oră, cât a durat întrevederea, şeful statului a declarat public că primul-ministru trebuie să plece. “Este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Solicit demisia primului-ministru Victor Ponta”, a declarat Iohannis. În replică, Ponta a susţinut că numai Parlamentul îl poate demite.
 

Urmărește-ne pe Google News