Un lucrător din domeniul sanitar din New Jersey care a fost testat pozitiv cu noul coronavirus săptămâna trecută a declarat că starea lui de sănătate s-a deteriorat cu fiecare zi, deși are doar 32 de ani și nicio afecțiune cronică.
”Oamenii trebuie să ia coronavirusul în serios”, a declarat James Cai pentru CBS2.
Cai locuiește în Manhattan și a ajuns săptămâna trecută internat într-o clinică după ce i-au apărut primele simptome.
Bărbatul, care are 32 de ani, nu este fumător și nu are afecțiuni cronice, crede că a luat coronavirusul la o conferință medicală care a avut loc în Times Square.
Medicii l-au informat că virusul a ajuns deja în ambii plămâni.
”Virusul este totul acum. Diaree, ochi care lăcrimează, dificultate de respirație, durere în piept, am de toate. Febră mare”, a spus el. ”În fiecare zi e mai rău”, a adăugat Kai.
Bărbatul speră că discuțiile pe care doctorii lui le au constant cu colegii din China îi vor oferi șansa unui tratament bun.
Luni, el se simțea un pic mai bine, dar avea o asistentă alocată în mod special pentru monitorizarea stării de sănătate.
Precedentul Li Wenliang
Medicii au avertizat că virusul pune probleme în special persoanelor vârstnice, de peste 60 de ani, dar realitatea a arătat că pneumonia poate ucide și persoane mai tinere.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat de altfel că, în vreme ce pacienții vârstnici și cei cu afecțiuni cronice sunt mai vulnerabili în fața bolii, toată lumea trebuie să se protejeze.
Cel mai cunoscut caz este al medicului chinez din Wuhan, Li Wenliang, care a murit la doar 33 de ani din cauza coronavirusului.
Li Wenliang a fost unul dintre primii oameni care a avertizat asupra pericolului unei epidemii, dar a fost sancâionat de autoritățile chineze.
Ulterior, el a luat virusul pe 8 ianuarie, de la un pacient infectat. Pe 10 ianuarie a dezvoltat primele simptome, pe 12 ianuarie a fost internat la terapie intensivă și în cele din urmă a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus.
Presa a anunțat că Li a murit pe 6 februarie, dar spitalul a confirmat decesul abia pe 7 februarie.
Un doctor chinez a declarat că, în vreme ce majoritatea tinerilor infectați nu dezvoltă simptome severe, Li a fost infectat de un comerciant din Piața din Wuhan, locul de unde virusul a fost transmis inițial de la animal la om. Explicația ar fi aceea că respectivul comerciant avea o cantitate mai mare de virus în organism, ceea ce ar fi exacerbat și infecția medicului.
Cum crește rata mortalității odată cu vârsta
Un studiu dat publicității în februarie de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDCC) a arătat că rata mortalității crește în funcție de vârstă și de bolile cronice de care suferă pacientul.
Principalele concluzii ale studiului:
- 80,9% dintre cazuri sunt ușoare, 13,8% sunt severe și doar 4,7% critice.
- Cea mai mare rată a mortalității – 14,8% – este înregistrată în rândul persoanelor de peste 80 de ani.
- Rata mortalității crește odată cu vârsta: 0,2% pentru cei cu vârste de până la 39 de ani, 0,4% pentru cei cu vârste între 40 și 50 de ani, 1,3% pentru cei cu vârste între 50 și 60 de ani, 3,6% pentru cei cu vârste între 60 și 70 de ani, 8% pentru cei cu vârste între 70 și 80 de ani.
- Bărbații (2,8%) au o rată a mortalității mai mare decât femeile (1,7%).
- Bolile care cresc riscul de mortalitate din cauza coronavirusului sunt, în ordine: cele cardiovasculare, diabetul, bolile cronice respiratorii și hipertensiunea