Potrivit Consiliului Coordonator al Asociațiilor Comerciale ale Profesorilor din Iran, Asra Panahi învăța la liceul de fete Shahed din Ardabil.
Fetele au refuzat să cânte cântecul pro-regim, așa că au fost bătute în școală de forțele de ordine, unele fiind duse la spital, iar altele arestate. Panahi a murit, vineri, la spital din cauza rănilor suferite.
Oficialii iranieni au negat că forțele de securitate ar fi responsabile și, după ce moartea ei a stârnit indignare în toată țara, un bărbat identificat ca unchiul ei a apărut pe canalele de televiziune de stat susținând că a murit din cauza unei afecțiuni cardiace congenitale.
Școlile au devenit o forță puternică după ce videoclipurile au devenit virale în sălile de clasă cu eleve fluturând hijaburile în aer, dând jos de pe pereți fotografii cu liderul suprem și strigând sloganuri antiregim în sprijinul lui Mahsa Amini, tânăra iraniană de 22 de ani, care a murit după ce a fost reținută de poliția moralității din Iran pentru că nu a purtat corect hijabul, în luna august.
Autoritățile iraniene au răspuns prin lansarea unei serii de raiduri în școlile din toată țara săptămâna trecută, cu relatări despre ofițeri care au forțat intrarea în sălile de clasă, folosind gaze lacrimogene în școli și arestând eleve într-un mod violent.
Într-o declarație postată duminică, sindicatul profesorilor din Iran a condamnat raidurile „brutale și inumane” și a cerut demisia ministrului educației, Yousef Nouri.
Vestea morții lui Panahi a mobilizat și mai mult elevele din toată țara să organizeze și să se alăture protestelor din weekend.
Nergis, în vârstă de 19 ani, s-a alăturat protestelor și a fost lovită de gloanțe de cauciuc în spate și picioare. Ea spune că moartea lui Panahi a motivat-o pe ea și pe prietenii ei să continue să protesteze, în ciuda pericolului.
Ea spune că ceea ce s-a întâmplat cu Panahi, dar și moartea altor două eleve de 17 ani și 16 ani, ambele din cauza forțelor de ordine iraniene, a unit tinerii din Iran sub o cauză comună.
„Nu am nici măcar o rudă în Ardabil, dar cu această represiune brutală asupra surorilor noastre, care aveau doar 16 ani, au trezit întreaga națiune”, spune ea.
„Nu este vorba doar de moartea Asrei”, spune ea.
„Republica islamică ne ucide poporul de 40 de ani, dar vocile noastre nu au fost auzite. Lumea să știe că nu este vorba doar despre un protest – cerem o revoluție. Ascultați-ne acum tuturor vocile, nu ne vom opri.”, a adăugat tânăra.
Potrivit celui mai recent raport al grupării Iranului pentru Drepturile Omului, 215 persoane, inclusiv 27 de copii, au fost ucise în protestele de la nivel național din 17 octombrie.