Novaia Gazeta, care, din cauza interdicțiilor introduse de Putin pentru mass-media nu mai poate numi public „război” operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, a prezentat transcrierea integrală a interogatorilui de duminică.
Jurnaliștii și-au avertizat cititorii că înregistrarea îi poate afecta emoțional din cauza violenței fizice și a limbajului. Tânăra este lovită repetat și umilită, pentru că refuză să spună unde locuiește.
„Uită-te la cum îți atârnă sânii. Arăți ca o maimuță!”
„Va fi o vânătaie mică, stai liniștită! Ridică-te!”, se aude o voce a celor care conduc ancheta. Fata pare a fi fost pusă la pământ.
Mai târziu, în timp ce i se cer detalii despre studii și locul de muncă, tânara este batjocorită și umilită: „Uită-te la cum îți atârnă sânii. Arăți ca o maimuță!”.
După ce întreabă de ce este amenințată, anchetatorul reacționează: „Da! Te amenințăm cu violență fizică!”.
Tânăra rămâne curajoasă și refuză să spună unde este angajată și cum a aflat despre miting. Asta atrage noi lovituri, una în cap și una în față, cu o sticlă de apă.
Alexandra începe să plângă.
„Vom fi răsplătiți pentru asta”
„Putin e de partea noastră… Voi sunteți inamicii Rusiei, sunteți dușmanii poporului… Putin ne-a spus să-i omorâm. O să te omor și gata… Vom fi și noi răsplătiți pentru asta”, spune un anchetator, apoi cere să se confiște tot ce are în geantă tânăra.
Anchetatorii spun că nu are loc nici un interogatoriu, ci doar un „chestionar” și fac din nou remarci deplasate: „Nu vezi că nu s-a spălat de o săptămână”.
Tânăra invocă un articol din constituție și refuză să fie fotografiată. Imploră să nu mai fie agresată. I se distruge telefonul mobil, iar explicația e că „a căzut accidental de pe masă”.
Se aud zgomote, anchetatorii și tânăra par a merge pe coridoarele secției. Înregistrarea se încheie cu plânsetul femeii.
Dmitri Muratov, membru al Consiliului Public al Ministerului Afacerilor Interne, redactor-șef al Novaia Gazeta și laureat al premiului Nobel pentru Pace, a anunțat că a cerut ministrului de interne să verifice imediat autenticitatea înregistrării și să facă o anchetă procedurală a acțiunilor subordonaților săi.
Duminică, 6 martie, au avut loc proteste în 65 de orașe din Rusia împotriva invaziei din Ucraina, legii conform cărora cei care pun în circulație informații considerate false de autorități pot fi urmăriți penal și a închiderii publicațiilor independente. Peste 4.600 de persoane au fost reținute, iar 30 au raportat că au fost bătute în secțiile de poliție.
Potrivit OVD Info, 13.548 de persoane au fost reținute după protestele antirăzboi din Rusia, începând cu 24 februarie.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Fotografie cu caracter ilustrativ.