A dat munca de la bancă pe … Printosferă. Tânăra artistă care are o afacere unică în România
O tânără din Sinaia demonstrează că într-o Românie în care artiștii nu sunt, din păcate, valorizați așa cum ar trebui, iar tablourile de valoare au devenit monedă pentru șpagă, se pot face afaceri din arta tinerilor care nu renunță la pasiunile lor. Irina Dragotă a dat munca de la bancă pentru a crea o platformă unică în România, în care promovează lucrări ce pot fi imprimate - de la pictură, la fotografie, grafică și colaje –, iar apoi vândute iubitorilor de artă. Artiștii care vor să intre în această comunitate și să-și promoveze lucrările nu trebuie să plătească nimic.
În țara în care prea puțini tineri au curajul să-și urmeze visul de a deveni pictor, sculptor sau grafician și în care părinții își îndrumă copiii către domenii precum IT sau medicină „pentru că acolo se câștigă bine”, o tânără prahoveancă, absolventă de management financiar-bancar, a renunțat la un job relativ sigur în domeniul în care a studiat pentru a-și urma visul de a fi artist. La 28 de ani, Irina Dragotă a pus, împreună cu doi prieteni, bazele unei comunități de artiști care să-și expună lucrări ce pot fi printate și mai apoi vândute.
Irinei i-a venit ideea acestei afaceri în urma călătoriilor în străinătate, după ce a constatat că alții își promovează frumusețile turistice pe postere cu dimensiuni generoase, iar românii nu profită de așa ceva.
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
::placeholdeR–>
Ce este Printosfera?
Și totuși, ce e, concret Printosfera? O galerie de artă virtuală, care reunește artiști ale căror lucrări pot ajunge, într-un final, un poster sau un tablou. Unic la acest proiect este faptul că în Printosferă fiecare artist are propriul profil și expune acolo ce vrea: fotografie, colaj, grafică,
Irina Dragotă, spre exemplu, face colaje digitale, cu tăieturi și texturi suprapuse. Unii colegi de-ai săi din Printosferă fac fotografii cu muntele, cu marea, cu detalii din arhitectura clădirilor sau din natură. Fiecare își poate exprima personalitatea așa cum vrea. Și poate face bani din asta.
Proiectul a început acum un an, iar Irina l-a pornit împreună cu familia și cu cei doi colaboratori. A fost nevoie de o investiție de ordin financiar, dar și de ceva mai mult, de pasiune, spune creatoarea Printosferei.
”Printosfera a luat naștere în Sinaia, este un atelier de print și funcționează ca o galerie unde artiștii pot expune în spațiul virtual. Ideea mi-a venit în urma călătoriilor pe care le-am făcut în străinătate. Când merg în diverse țări, ca suvenir îmi luam postere sau vederi și le transofrmam de obicei în tablouri. În țară nu am văzut nicăieri postere pentru a fi vândute turiștilor. Imaginile sunt mult mai mari într-un poster decât într-o vedere. Așa mi-a venit ideea. De ce să nu începem cu Sinaia, că de aici am pornit? Aveam doi prieteni fotografi, Florin Unguroiu și Silviu Tudor, amândoi pasionați de fotografie și i-am întrebat dacă îmi dau acces la unele lucrări ale lor ca să le transformăm în tablouri”, povestește Irina.
Lucruri care ne fac viața mai frumoasă
Pornind de la ideea că lucrurile care ne înconjoară ne fac viața mai frumoasă, artiștii din Printosferă încearcă să surprindă cu fiecare lucrare, indiferent de tipul acesteia.
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
::placeholdeR–>
Nu-i place să vorbească despre bani, dar spune că prețurile sunt acesibile, iar lucrările sunt făcute exclusiv la comandă.
Adică cel care vrea să cumpere alege lucrarea și tipul produsului final, care poate fi multicanvas – tablourile în care imaginea e împărțită în mai multe tablouri care compun aceeași imagine, Foam board – o combinație între tablou și poster sau tabloul clasic. Poate fi pe diverse tipuri de hârtie, ori pe pânză din bumbac sută la sută. Posibilitățile sunt multe, iar lucrările originale.
Să trăiești din artă – curaj sau nebunie?
E curaj, e nebunie să fii artist într-o Românie în care singura artă bine plătită pare a fi muzica, și nici aceea de orice fel?
”Mai mult pasiune. Cel puțin la început mi-am dorit să creez o platformă în care să reunim cât mai mulți artiști, să creăm un portofoliu real. Din câte știu, există site-uri care colaborează cu artiști, dar niciunul pe tipicul Printosferei, în care fiecare artist să aibă profilul lui, să-și expună lucrările și acestea să poată fi comandate ca produs final”, spune Irina Dragotă.
Își amintește că timp de câțiva ani a lucrat la bancă și nu a avut acest curaj. Până la un punct.
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
”La început, oamenii nu înțelegeau dacă e galerie online sau dacă pot comanda. Acum am început să avem cumpărători, oameni interesați care chiar urmăresc upload-urile pe care le facem, le așteaptă. Cei mai mulți dintre ei sunt pasionați de artă. Acum au început și hotelurile să comande din produse, pentru că sunt fotografii pe care nu le găsesc în altă parte și găsesc că e interesant să aducă un pic de natură în camerele oaspeților”, spune Irina Dragotă.
E perfect conștientă că este greu să fii artist în România de azi, pentru că nu multă lume înțelege care a diferența dintre un tablou ce poate e descărcat de pe net și o operă originală.
I-ar fi fost mai ușor în altă țară? ”Cu siguranță”, spune Irina Dragotă. Dar ea a ales România și a ales Sinaia, orașul care a inspirat-o să-și urmeze visul.