Opt oameni au murit pe 31 martie încercând să treacă dintre Canada și Statele Unite cu o barcă, între ei fiind și o familie de români, părinții și doi copii mici. Celelalte patru persoane erau o familie de indieni.
Oficialii din Akwesasne au făcut sâmbătă publice numele celor doi părinți români găsiți morți în apele râului. Este vorba despre Florin Iordache, în vârstă de 28 de ani, și Cristina Zenaida Iordache, în vârstă de 28 de ani.
Poliția a spus că Florin avea două pașapoarte canadiene în posesia sa, unul pentru copilul său de doi ani și altul pentru copilul său de un an, ale căror cadavre au fost de asemenea recuperate din mlaștina în care s-au înecat.
Potrivit CBC News, lui Florin Iordache îi fusese refuzată cererea de azil în Canada și urma să fie deportat. Documentele federale publice arată că el a solicitat o evaluare a riscului înainte de deportare, una dintre măsurile de protecție existente pentru a se asigura că persoanele care au nevoie de protecție nu sunt deportate, care a fost, de asemenea, refuzată.
Membrii familiei au declarat sâmbătă, la televiziunea canadiană, că nu mai aveam nici o veste despre cei patru de o săptămână, dar știau că plănuiesc să vină în SUA, pentru a se alătura familiei lor din Orlando, Florida. O rudă apropiată ar fi trebuit să-i ia din New York.
CBC News a vorbit cu o rudă din Orlando, care a spus că Florin și familia lui erau în Canada de aproximativ un an și jumătate și locuiau în Toronto. Aceasta a spus despre cei doi părinți că formau o familie foarte fericită și își iubeau nespus copiii.
Părintele Emanuel Țencaliuc, preot la Biserica Ortodoxă Română Tuturor Sfinților din Toronto, a spus că a cunoscut familia Iordache vara trecută, când s-au rugat în biserică, iar el i-a botezat pe cei doi copii. „Erau o familie tânără, liniștită, cu copii mici, uneori vorbeau cu membrii comunității noastre, dar nu se apropiau prea mult”, a spus el. „Am putut vedea că erau credincioși”.
Țencaliuc a spus că biserica a ținut duminică o slujbă de pomenire pentru familia Iordache și pentru membrii familiei lor supraviețuitori. „Este o mare tristețe să aflu ce s-a întâmplat”, a spus preotul. „Întreaga comunitate a fost întristată astăzi, în lacrimi”.
Florin și Cristina aveau doi copii, un băiețel de un an și o fetiță de aproape trei ani, născuți în Canada. Erau originari din Craiova și aplicaseră pentru vize de azilanți în Canada. Cererea le fusese respinsă.
„A încercat, a plătit avocat ca să-i scape de acea deportare. N-a mai avut timp, pentru că deja deportarea trebuia să fie în 31, când a încercat să treacă în America”, a spus un apropiat pentru Observator News.
„A epuizat toate apelurile posibile pentru a garanta soţiei lui că obţine azilul, s-a panicat la gândul că va fi refuzat din nou, că este posibil să fie refuzat şi atunci probabil a văzut ca singură cale să intre în Statele Unite alături de familia sa şi să înceapă o nouă viaţă”, a declarat Stephanew Duval, avocat.
Cei patru ar fi încercat de cel puţin trei ori să treacă graniţa ilegal spre America, pe jos sau cu trenul. În ziua tragediei, ar fi plătit 3.000 de dolari unei călăuze din Montreal pentru a-i ajuta să traverseze râul în siguranţă.
O furtună puternică ar fi izbit barca în care se aflau cu o familie din India de o bucată de gheaţă sau de o stâncă. Ambarcațiunea era prea mică pentru a transporta în siguranţă 8-9 persoane, spun poliţiştii canadieni. Proprietarul ambarcațiunii, un localnic în vârstă de 30 de ani, este încă dat dispărut.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!