Joi seara, Anca Bogdan s-a sinucis fără să anunţe pe nimeni. Soţul ei, Doru Bogdan, un arheolog renumit, care lucrează pentru Universitatea din Alba Iulia, a avut o presimţire şi şi-a sunat insistent soţia, fără niciun rezultat. „Soţul femeii şi-a rugat un prieten să meargă până la apartamentul acestora să vadă ce s-a întâmplat. În apartament era Anca Bogdan care era decedată. Lângă cadavru au fost descoperite mai multe cutii cu medicamente şi o sticlă de whisky. Din primele investigaţii se pare că femeia a vrut să se spânzure”, spune un poliţist clujean.
Vecinii familiei Bogdan sunt şi ei îngroziţi că femeia a ales să se sinucidă. Aceştia pun această teribilă tragedie pe seama faptului că Anca Bogdan era mai tot timpul singură şi că nu avea pe cineva lângă ea să o poate susţine pshilogic. Arheologul Doru Bogdan era mai tot timpul plecat la diferite şantiere arheologice din România sau Italia.
Unul dintre vecinii de palier a precizat că soţii Bogdan se gândeau să îşi construiască o casă. „Se pare că aveau probleme că nu pot avea copii. Povesteau că vor să înfieze un copil şi păreau că se înţeleg foarte bine”, spune unul dintre vecini.
Anca Bogdan făcea tot timpul sport. Alerga în Parcul Victor Babeş şi era mare pasionată de role. „Arăta foarte bine. Mi-a povestit că medicii i-au spus să facă sport pentru a scăpa de depresie. Era supărată că nu putea avea un copil şi mai ales că medicul care o trata i-a spus direct că nu poate avea copii. A fost o lipsă de tact”, spune o altă vecină.
Un reputat medic pshiatru din Cluj Napoca, prof.dr. Doina Cosman spune că în literatura de specialitate este cunoscută acest gen de depresie. „Este primul caz despre care aud că pacientul s-a sinucis. Nu am mai auzit de aşa ceva. Ce pot să vă spun este că fenomenul depresiei post avort este cunoscut în literatura de specialitate”, spune profesorul Cosman.
În astfel de cazuri spijinul familiei este esenţial. „Contează foarte mult ca soţul sau părinţii femeii care trăieşte o astfel de dramă să fie alături, să îi facă psihoterapie, astfel ca ea să simtă că are un sprijin şi să poate trece mai uşor peste aceste probleme”, a mai spus Doina Cosman.
Specialiştii mai susţin că în depresiile post avort pot apărea mai multe simtome care trebuie luate în calcul de către cei în cauză. „Vinovăţia, neliniştea, aplatizarea afectivă, depresia şi gândurile de sinucidere, sunt tot atâtea simtome despre care putem vorbi în depresiile post avort. În acest caz, foarte rar, femeia trece printr-o stare de tristeţe, vinovăţie şi nu vede nicio soluţie sau speranţă pentru problema ei, şi se poate ajunge, rar, la sinucidere”, spune un alt medic psihiatru de la o clinică de specialitate din Cluj Napoca.
Sursa: evz.ro.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!