”Tânăra sofisticată” a lui Constantin Brâncuşi, o sculptură unică din bronz, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari, fiind astfel adjudecată cu un preţ record. Lucrarea a fost evaluată la 70 de milioane de dolari, fiind a doua cea mai valoroasă operă de artă scoasă la licitaţie în această sesiune.
Sculptura ”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuşi a fost scoasă la vânzare de casa de licitaţie Christies, în seara zilei de marţi, pe 15 mai, la New York.
Pentru lucrarea „La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)/ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)” s-au luptat trei persoane. Potrivit casei Christies, aceasta a fost adjudecată de o persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul şi care a participat la licitaţie prin telefon. Cumpărătorul va plăti și suma de aproximativ 190.000 de dolari, reprezentând taxele pentru această tranzacţie.
Potrivit The New York Times, această vânzare din cadrul sesiunii „Evening Sale of Impressionist and Modern Art” a stabilit, astfel, un nou record la licitaţii pentru lucrările lui Constantin Brâncuşi, un român de care suntem mândri.
Statueta, aflată în colecţia “Elizabeth şi Frederick Stafford”, a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în istorie, ea fiind achiziţionată de familia de milionari, în 1955, direct de la Brâncuşi pentru suma de 5.000 de dolari.
Sculptura din bronz lustruit, care o reprezintă pe poeta şi activista anglo-americană Nancy Cunard, realizată în 1932, descrie o femeie cu o coadă de cal, afişată pe un bloc de marmură, scrie Bloomberg.
Brâncuşi a întâlnit-o pe Nancy Cunard în 1923, cu ajutorul poetului dadaist Tristan Tzara. Aceasta nu i-a pozat niciodată lui Brâncuşi şi a aflat după mai mulţi ani că a sculptat o figură care-i poartă numele.
În ultimii 40 de ani, lucrarea „La Jeune fille sophistiquée (Nancy Cunard)” a fost împrumutată de Metropolitan Museum of Art din New York. O altă versiune a sculputurii, dar în lemn, se află în colecţia muzeului Nelson-Atkins din Kansas City, aminteşte hotnews.ro.
Anterior, cea mai scumpă lucrare a sculptorului român a fost ”Muza adormită” vândută, anul trecut, cu 51 de milioane de dolari.
Citeşte şi… Ultimul text al lui Cristian Ţopescu a fost publicat pe 2 mai. Marele comentator i-a atacat pe ”patronii de carton” şi pe politicieni