În data de 18 mai 2020, în jurul orei 23:30, inculpatul M.C. a luat de pe stradă o pisică, a dus-o în apartamentul său din municipiul Alba Iulia, unde, pe fondul consumului de alcool, a strâns-o de gât cu un șiret, iar ulterior a aruncat pisica de la etajul 2, de pe casa scării, cauzându-i răni și suferințe fizice.

Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia:

Cel poreclit „Iisus” s-a filmat făcând toate astea și a postat imaginile pe un grup de WhatsApp, de unde au ajuns apoi pe Facebook.

„Credeai că glumesc?! Haha! Pisi, ce faci, mori? F…-ți morții mă-tii”, se aude vocea tânărului pe fundalul uneia dintre filmări, în care pisica apare înghesuită în spatele unui frigider, plină de sânge.

Așa a început aventura de detectivi amatori a unor fete din țară și din afară, care, pornind doar de la niște imagini video, au căutat și verificat locații, prieteni, date de contact ale celui care a maltratat pisica, și au făcut nenumărate sesizări la poliție.

Nu au găsit cadavrul pisicii, nu e ucidere

Parchetul a trimis dosarul la Judecătoria Alba Iulia la mai bine de jumătate de an după ce tânărul a fost reținut de polițiști, la sfârșitul lunii mai. Instanța trebuie să stabilească acum pedeapsa, fiind judecat pentru infracțiunea de rănirea sau schingiuirea animalelor.

Pisica a fost chinuită, lovită, iar în imaginile care au circulat pe rețelele sociale apare plină de sânge și respirând greu. Aruncată de la etajul al doilea sau al treilea (nu de la etajul 9, așa cum eronat a scris Libertatea inițial), pisica ar fi putut supraviețui, dar este greu de crezut că, fără să-i fie tratate rănile, ar mai fi putut trăi mai mult de câteva zile, spune Kuki Bărbulescu, de la asociația ARCA, un ONG care se ocupă de salvarea animalelor.

Cu toate acestea, procurorul a încadrat fapta la rănire și schingiuire, nu la ucidere.

Motivul, au explicat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru Libertatea, este că nu a fost găsit cadavrul pisicii, deci nu există dovada că animalul a fost ucis.

O altă încadrare nu înseamnă neapărat o pedeapsă mai mare

Ambele fapte, uciderea „cu intenție” și rănirea unui animal, sunt infracțiuni, conform Legii privind protecția animalelor. La fel și:

  • practicarea tirului pe animale;
  • organizarea de lupte între animale;
  • folosirea unor animale vii la dresajul altor animale;
  • intervențiile chirurgicale pentru modificarea aspectului, precum cuparea urechilor sau secționarea corzilor vocale;
  • folosirea animalelor în circuri.

Toate acestea se pedepsesc cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă penală. Instanța poate impune și interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la cinci ani, ca pedeapsă complementară.

Chiar dacă tânărul de 18 ani din Alba Iulia ar fi fost trimis în judecată pentru uciderea pisicii, nu înseamnă neapărat că ar putea primi o pedeapsă mai mare decât cea pentru rănire și schingiuire.

„Depinde foarte mult de cum se ajunge la uciderea animalului. E mai grav dacă îi dau cu bâta în cap unui animal și îl ucid pe loc sau e mai grav dacă îl strangulez, îl lovesc, îl chinui și îl umplu de sânge și nu moare sau nu moare imediat, ci peste câteva zile? În ce situație suferă animalul mai mult?”, spune Kuki Bărbulescu, pentru Libertatea.

Pedeapsă maximă pentru orice cruzime împotriva animalelor, spun ONG-urile

Un alt punct din lege mai poate crea probleme de interpretare: chiar dacă s-ar fi dovedit că a ucis pisica, Parchetul trebuia să stabilească și dacă a fost ucisă „cu intenție”. Acest lucru este dificil, au explicat mai mulți specialiști din domeniul juridic pentru ziar, pentru că procurorul poate spune că fapta a fost pur și simplu un act de teribilism.

Încadrarea legală pe care a făcut-o procurorul este logică și corectă, spune Bărbulescu, „fără cadavru nu există crimă”, însă consideră că indiferent de ce alineat din lege invocă instanța, pedeapsa trebuie să fie maximă.

Dacă este o persoană normală emoțional, judecătorul din acest caz îi va da pedeapsa maximă. Legea îi permite să facă asta. Poate da un exemplu pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. A mai fost și beat, iar starea de ebrietate este agravantă.

Kuki Bărbulescu, asociația ARCA:

A fost înființată Poliția Animalelor, dar pedepsele nu au fost majorate

Aproape 700 de cazuri de animale maltratate au fost sesizate la Poliție anul acesta, potrivit Ministerului de Interne, mai multe decât anul trecut, când au fost aproximativ 500. Numărul poate fi mult mai mare, pentru că sunt situații în care faptele nu ajung în atenția autorităților.

Recent, Ministerul de Interne a înființat în subordinea sa Poliția Animalelor, care ar trebui să devină oficial funcțională luna aceasta. 

Structura va avea aproape 500 de angajați și 88 de medici veterinari. Legea pentru protecția animalelor nu s-a modificat masiv. Cel mai important lucru este că acum polițiștii pot intra pe o proprietate privată fără mandat, pot confisca animalul, dacă îl văd în pericol, și îl pot plasa temporar într-un adăpost.

Asociațiile din domeniul protecției animalelor spun însă că Poliția Animalelor este degeaba, dacă nu au fost majorate pedepsele, mai ales că instanțele preferă să dea amenzi pentru faptele de cruzime sau cel mult închisoare cu suspendare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News