Nikita Juravel, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat în februare la trei ani și jumătate de închisoare în Cecenia pentru „huliganism” și „jignirea” musulmanilor. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a solicitat în mod expres predarea lui, iar fiul său cel mare, Adam, l-a snopit în bătaie cu câteva luni înainte de a fi condamnat.

Între timp, tânărul s-a trezit cu noi acuzații la adresa sa, de „înaltă trădare”, care au fost aprobate de procuratura regională din Volgograd.

Anchetatorii susțin că Nikita Juravel a „cooperat în mod proactiv” cu un agent al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), furnizându-i acestuia, în martie 2023, videoclipuri cu un tren care transporta echipamente militare, precum și informații despre deplasările unui vehicul al armatei ruse. Conform noilor acuzații, tânărul riscă să fie condamnat la închisoare pe viață.

Arestat și predat lui Kadîrov sub acuzația de ardere a Coranului, Juravel a fost bătut în august anul trecut, în timp ce se afla în detenție preventivă, de către fiul cel mare al liderului cecen, Adam, în vârstă de 16 ani.

Ramzan Kadîrov și fiul său Adam Foto: Profimedia

Adam Kadîrov a fost lăudat de tatăl său pentru „corecția” aplicată, în timp ce un parlamentar a susținut că acesta „a acționat omenește” lăsându-l în viață pe tânărul rus.

Adam Kadîrov a primit ulterior titlul de „Erou al Republicii Cecenia”, cea mai înaltă distincție a regiunii, și responsabilitatea de a conduce corpul de pază al tatălui său.

Grupul pentru drepturile omului Memorial l-a recunoscut pe Juravel drept deținut politic și a pus la îndoială acuzația de ardere a Coranului.

Urmărește-ne pe Google News