În imagine se observă clar cum tancul fotografiat are un număr de înmatriculare românesc, cel mai probabil B 26 YKZ.
Fotografia a stârnit numeroase reacții pe platforma Reddit și a adunat, în mai puțin de o zi, peste 400 de comentarii, dintre care unele sunt foarte amuzante.
„Trebuie să fie un număr neînregistrat. Propriile noastre tancuri au numere de înmatriculare bulgărești, pentru a nu plăti taxa de poluare”, scrie utilizatorul român „maerun” pe Reddit.
Un alt utilizator consideră, însă, că înregistrarea unui autovehicul în Bulgaria este haotică. „Ați încercat să înregistrați o mașină în Bulgaria? Durează opt ore, iar cozile nu există. Sunt oameni într-o mulțime, care se freacă încet unii de alții, în timp ce se amestecă spre tejghea ca o armată de pinguini”, scrie utilizatorul.
„Mulți români își înregistrează mașinile în Bulgaria pentru că este mai ieftin, însă acest lucru nu se aplică vehiculelor militare/tancurilor. Iar tancurile românești nu au numere de înmatriculare civile, ca cel din imagine. Cineva a cumpărat, probabil, o mașină din România, a luat plăcuța de înmatriculare și a atașat-o tancului, pentru a-l deosebi de altele sau ca o glumă”, scrie un alt utilizator român.
România și traficul de arme, în atenția presei internaționale
Mai multe țări din estul Europei, printre care și România, ar fi vândut arme țărilor din Orientul Mijlociu, printre care și Siria, scria The Guardian în luna iulie a acestui an. Potrivit sursei citatate, armamentul ar fi ajuns ilegal în Siria, iar în ultimii ani ar fi fost vândute arme în valoare de 1,2 miliarde de dolari.
Mii de arme de asalt, precum AK-47, dar și lansatoare de rachete, armament greu și muniție ar fi fost trimise din Balcani în Peninsula Arabă, precum și în Siria.
Armele ar fi fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croatia, Republica Cehă, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România, scria publicația britanică. Aceasta a citat un raport realizat de Rețeaua Balcanică de Investigații Media (BIRN) și Centrul pentru Cercetarea Corupției și a Crimei Organizate (OCCRP).
În trecut, țările din estul Europei nu au avut astfel de vânzări către această regiune, notau jurnaliștii britanici. Achiziționarea de armament ar fi atins un punct culminant în 2015, când ar fi fost încheiate cele mai mari contracte.
Ce reacție a avut MAE
În urma acestor acuzații, Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că țara noastră „respectă cu stricteţe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislaţia internă, în care sunt reflectate angajamentele internaţionale asumate ca membru al UE, NATO, ONU şi OSCE, precum şi ca stat parte la Tratatul privind comerţul cu arme (ATT)”.
”În conformitate cu standardele de control practicate, România participă cu promptitudine la orice investigaţie privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din ţara noastră”, a subliniat MAE.