Bato Basanov, în vârstă de 25 de ani, din Buriația, a făcut parte dintr-o echipă de biatlon într-un concurs de tancuri și a stabilit un record. Caporalul a luat parte la competiție anul trecut, în fața ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului statului major al armatei Valeri Gerasimov.

Basanov, primul din dreapta, și camarazii săi din echipajul campion mondial

Basanov este ultimul dintre zecile de bărbați din regiunea sa sărăcită, la aproximativ 5.500 km est de Moscova, uciși în războiul declanșat de Putin în Ucraina. În timp ce două mame îndurerate din Buriația vorbeau despre primirea cadavrelor fiilor lor, una i-a spus celeilalte: „Ești norocoasă, pentru că trupul fiului tău a ajuns intact. Al meu s-a întors ca un cap și două mâini”.

Basanov, care avea gradul de caporal, a fost omagiat anul trecut pentru că „a glorificat Rusia, devenind campion mondial la biatlon cu tancuri, ca parte a echipei sale”.

A realizat o performanță unică, a tras fără să rateze nicio țintă la viteze de până la 50 km/h, pe terenul de antrenament Alabino, din regiunea Moscova.

Totuși, așa cum se arată într-un raport Volya Media, „moartea lui Bato Basanov este o confirmare sumbră că biatlonul cu tancuri și războiul adevărat sunt lucruri complet diferite”.

Comandanții ruși Șoigu și Gerasimov au văzut competițiile regulate de biatlon cu tancuri ca evenimente-cheie de prestigiu militar, dar numărul imens de morți al forțelor ruse arată că soldații nu erau pregătiți pentru un război adevărat.

Basanov, al cărui echipaj de pe tancul T-72B3 a învins soldați din 19 țări în jocuri de război, inclusiv din China, a fost prezentat personal lui Gerasimov.

Basanov a fost un trăgător al primei companii a batalionului de tancuri din brigada motorizată 37 gardieni separați a Forțelor de Apărare Aeriană Rusă.

A fost nevoie de șapte săptămâni, pentru ca trupul „eroului” să fie recuperat și înapoiat familie sale, pentru înmormântarea care a avut loc vineri.

Moartea tanchistului a fost ascunsă de oficialii ruși timp de aproape două luni. Caporalul originar din Ulan-Ude a murit în Ucraina pe 14 martie, ars în tancul lui lovit de artileria inamică.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News