„Dacă există pericol la adresa vieţii umane, da, este obligaţia ministerului, scrie în lege că ministerul trebuie să emită ordine de prevenţie şi de intervenţie. Este obligaţia legală”, a afirmat Tanczos Barna, întrebat dacă va mai acorda derogări de ucidere a urșilor după scandalul creat în urma uciderii ursului Arthur de către un prinț austriac.
Cu siguranţă, vor fi opinii divergente, dar situaţia stă în felul următor: avem 5% din populaţia ţării care e direct afectată, este unu din… nu ştiu, zece oameni care ştiu exact ce înseamnă convieţuirea asta cu animalele sălbatice şi sunt 95% care au o părere, au anumite informaţii, dar nu trăiesc în zonele respective.
Tanczos Barna, ministrul mediului
În ceea ce priveşte vânătoarea în urma căreia ursul Arthur a fost împuşcat, fapt care a generat un val de emoţie, dar şi de proteste la nivel european, Tanczos a răspuns afirmaţiilor celor care susţin că ursul Arthur nu a pus viaţa nimănui în pericol, afirmând, în acest context, că „din păcate nu poate nimeni să demonstreze acest lucru”, potrivit Hotnews.
„Doar în localitatea respectivă erau 22 de atacuri de urs în 2020. Sunt 1.000 în judeţul respectiv, sunt 4.960 şi ceva de dosare depuse la gărzile forestiere în cinci ani”, a detaliat ministrul mediului.
Cazul ursului Arthur împușcat de prințul austriac a ajuns în atenția Comisiei Europene, iar DNA a deschis un dosar penal. Verificările făcute de Garda de Mediu și Garda Forestieră au arătat, cel puțin până în acest moment, că vânătoarea s-a făcut legal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro