„Aproximativ 70% din suprafața României este afectată de secetă pedologică. Deficitul de precipitații față de media anilor trecuți, în anumite zone, este extrem de mare, deficit care poate să însemne sub jumătate din media anuală”,a transmis ministrul.
Totuși, el a subliniat că situația lacurilor cu rezerve strategice este una care nu provoacă îngrijorare.
„Am analizat situația rezervelor strategice. Avem cele 40 de lacuri de acumulare cu rezerve strategice unde problema nu este una serioasă, avem grad de umplure de peste 68% în acest lacuri. Sunt lacuri cu rol important în alimentarea cu apă a populației și a industriei, respectiv alimentarea sistemelor de producere a energiei electrice”, a transmis Tanczos Barna.
Majoritatea zonelor care au probleme și unde s-au implementat câteva măsuri de restricționare se bazează pe puțuri forate, a precizat ministrul. „Cele mai mari probleme sunt acolo unde apa se obţine din foraj, capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă, la nivelul gospodăriilor şi, odată cu seceta, a crescut foarte mult consumul de apă”, a subliniat ministrul.
Facem apel la populație ca în această perioadă să utilizeze apă potabilă strict pentru consumul din gospodărie, consumul pentru care practic se produce apa potabilă. Este o risipă pe care nu ne-o permitem acum: să folosim apă potabilă în scop agricol, pentru irigații.
Ministrul mediului, Tanczos Barna:
El a subliniat că a făcut acest apel întrucât sunt „investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda”.
„Periclităm şi punem în pericol alimentarea acestor sisteme, pe termen mediu şi lung, restricţiile care se implementează la nivel naţional, de alimentare cu apă a unor localităţi, sunt decise de autorităţile locale şi de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă”, a spus Tanczos Barna.
Anterior, în debutul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă i-a transmis ministrului că „este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii, să fie o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba de fenomene pe care nu le putem controla, iar partea de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi”.
Zeci de localități din România sunt afectate în prezent de secetă, a transmis marți Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Reprezentanții instituției fac apel la oameni să folosească rațional rezervele de apă, evitând udatul grădinilor şi umplerea bazinelor și piscinelor, pentru că nu se anunță precipitații semnificative în perioada următoare, iar rezervele vor scădea semnificativ.
Apele Române anunță că, în acest moment, sunt afectate de secetă 28 de localități din județele Botoșani și Galați, 77 de localități din județele Bacău, Neamț și Vrancea, 5 localități în județul Cluj și 5 localități din județul Argeș.