„Garda Naţională de Mediu este în prezent în control atât la Primăria Sectorului 1, cât şi la operatorul de salubritate pentru a stabili încălcări ale legislaţiei şi obligaţiile de mediu care revin fiecărui actor în parte”, a transmis, luni, ministrul, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei pe care o conduce.

Înțeleg că sunt diferențe juridice între cele două entităţi, dublate şi de lipsa dialogului, însă acestea nu au voie să se răsfrângă asupra mediului şi asupra populaţiei plătitoare pentru aceste servicii. Acestea trebuie lămurite între cele două entităţi, dar pe fundalul unui flux continuu al colectării, exact aşa cum legea îi obligă.

Tanczos Barna:

Tanczos Barna a discutat cu primarul sectorului 1, Clotilde Armand, cât şi cu operatorul de salubritate Romprest pe tema situaţiei colectării, sortării şi depozitării deşeurilor populaţiei din sectorul 1 al Capitalei.

„Cele două întâlniri la care am participat astăzi se traduc nu doar într-un blocaj în teren, dar şi într-un blocaj în dialogul celor două entităţi. Le-am transmis tuturor participanţilor ceea ce spun deja de atâtea zile şi anume că legea prevede obligaţii clare, fără echivoc, atât pentru autoritatea locală, cât şi pentru prestatorul de servicii de salubritate”, a mai transmis ministrul mediului.

Aceştia, împreună, au obligaţia să asigure serviciile de colectare, sortare şi depozitare a deşeurilor pentru evitarea oricărui risc ecologic.

Ministrul mediului:

Tánczos Barna a precizat că cele 6 sectoare ale Capitalei, împreună cu Primăria Generală, „trebuie să găsească urgent soluţii pentru tratarea şi depozitarea deşeurilor din Capitală şi să urgenteze elaborarea sistemului integrat de management al deşeurilor pentru ca Bucureştiul să nu intre într-un impas ecologic”.

Scandalul legat de ridicarea deşeurilor

Pe 1 iunie, Romprest a anunțat că operatorii stațiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul sectorului 1.

Astfel, trei zile mai târziu Clotilde Armand, edilul sectorului 1, a solicitat Prefecturii București să ia măsuri și să decreteze stare de alertă sanitară.

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunțat că mai aşteaptă informații pentru a lua o decizie privind starea de alertă sanitară din sectorul 1.

„La acest moment, nu am luat încă o decizie, în sensul acceptării sau nu a solicitării, pentru că nu am încă toate datele. Am primit parțial de la Agenția de Mediu un răspuns, DSP a luat măsuri împotriva prestatorului (n.red. – Romprest) și a amendat prestatorul cu 4.000 de lei”, a precizat prefectul, luni.

De asemenea, o decizie privind instituirea stării de alertă ar putea fi luată, marți, a anunțat prefectul într-o intervenție la Digi24.

Compania Romprest, sancționată de Poliția Locală

Poliţia Locală Sectorul 1 a anunțat, luni, că a sancţionat compania Romprest Service.

„Cele mai mari sancţiuni, în valoare de 60.000 de lei şi de 80.000 de lei, au fost pentru nerespectarea notificărilor autorităţii contractuale, după ce compania Romprest nu a ridicat depozitele de deşeuri”, se arată în comunicatul Primăriei Sector 1.

Duminică, 6 iunie, Romprest a început să ridice gunoaiele din sectorul 1.

 
 

Urmărește-ne pe Google News