Cuprins:
„Sunt analizate variante cu creșterea TVA, varianta cu comasarea impozitului pe venit cu CASS”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Finanţelor.
Așadar, ne confruntăm cu o nouă serie de măsuri fiscale, după ordonanța trenuleț, care ar putea afecta semnificativ buzunarele românilor.
Alte măsuri de austeritate pentru români
După ce la 1 ianuarie au intrat în vigoare mai multe măsuri de austeritate, Guvernul pregătește acum o reformă fiscală care ar putea include creșterea TVA și majorarea taxării muncii, conform declarațiilor ministrului Finanțelor, Tanczos Barna.
În ciuda asigurărilor repetate ale premierului că TVA nu va crește, făcute încă de anul trecut și continuate anul acesta, ministrul Finanțelor îl contrazice.
La începutul acestui an, Marcel Ciolacu a mers până la a spune că se va tatua cu aceste cuvinte pentru a fi clar pentru toată lumea.
Impactul creșterii TVA la 21% pentru români
O posibilă creștere a TVA de la 19% la 21% ar însemna prețuri mai mari cu cel puțin 2% la majoritatea produselor și serviciilor.
Statul ar încasa cu 12 miliarde de lei în plus, dar experții avertizează că efectul ar putea fi mai mare.
„În astfel de situaţii intervine şi factorul psihologic, comercianţii au tendinţa de a mai adăuga o mică creştere de preţ care să se transforme în profit pentru ei dacă piaţa le permite”, spune Dan Schwartz, expert fiscal.
Taxarea muncii și impactul asupra salariaților
În plus, unificarea contribuției la sănătate cu impozitul pe venit și aplicarea unui impozit de 20% la întregul salariu brut ar duce la o creștere a taxelor pe salarii cu 3%.
„România este campioana europeană la taxarea muncii, un salariat plăteşte 42% din brut la stat pentru taxe, apoi cu banii primiţi când îi foloseşte să-şi cumpere diverse bunuri şi servicii mai plăteşte 19% TVA. Şi ajunge să muncească 8 luni din an pentru stat pentru a-şi plăti taxele”, apreciază Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA.
Experții prevăd o creștere semnificativă a prețurilor în 2025 comparativ cu 2024.
Tanczos Barna: Discuțiile cu Comisia Europeană și specialiștii din minister vor începe curând
„Preţurile vor fi cu siguranţă în 2025 semnificativ mai mari decât în 2024. Iar BNR, cu toate eforturile pe care le face, nu va reuşi să stăpânească inflaţia. România continuă să aibă cea mai mare inflaţie din UE”, mai avertizează Dan Schwartz.
Reforma fiscală trebuie finalizată până la sfârșitul lunii martie, iar ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că discuțiile cu Comisia Europeană și specialiștii din minister vor începe în curând.
El subliniază necesitatea unei perioade suficient de mari pentru a anunța modificările, astfel încât mediul economic să se poată pregăti.