„Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, un risc real de poluare a Mării Negre nu există, pentru că volumul de apă este atât de mare, încât e aproape imposibil ca în urma războiului şi a eventualelor accidente la diverse combinate, fabrici, să fie poluată marea în aşa fel încât să ajungă poluarea şi la litoralul românesc”, a declarat ministrul mediului, Tanczos Barna, la Prima TV.

Putem afirma, fără doar şi poate, că litoralul românesc nu e în pericol în momentul de faţă din cauza războiului din Ucraina.

Tanczos Barna:

Întrebat dacă minele amplasate de armata ucraineană în zona maritimă din Odesa ar putea produce un dezastru ecologic, ministrul mediului a răspuns că „accidente pot fi, pot afecta aria respectivă, dar în niciun caz nu se poate ajunge, în urma câtorva dispozitive de explozibil, la un dezastru ecologic în Marea Neagră”. „Anumite specii pot fi afectate, dar cu siguranţă nu putem vorbi de un dezastru ecologic”, a continuat ministrul.

Luni dimineaţă, o mină marină a fost găsită la 70 de kilometri de țărmul românesc, în Marea Neagră, iar câteva ore mai târziu a fost neutralizată.

Tanczos Barna susţine că nu a fost înregistrată creşterea nivelului de poluare sau de radiaţii în România ca urmare a războiului din Ucraina.

”Pe radioactivitate, măsurăm 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Poluarea aerului, la fel. Toate aceste informaţii ne ajută să putem preveni anumite lucruri şi să putem informa în timp util autorităţile care pregătesc populaţia în cazul în care observăm devieri de la graficul normal. Nu a fost nicio deviere şi nicio creştere, nici la radiaţii şi nici la poluarea aerului în urma războiului din Ucraina”, a mai spus Tanczos Barna.

 
 

Urmărește-ne pe Google News