Tanczos Barna a devenit în decembrie 2024 primul ministru UDMR care intră în CSAT după Revoluția din 1989. În acest context, el a fost întrebat joi, 9 ianuarie, la Antena 3, dacă îl deranjează că va fi verificat cu mai multă atenție de serviciile secrete, adică SRI și SIE, pentru că reprezintă Ungaria lui Viktor Orban.
„Este absolut normal ca un ministru să fie verificat și apărat. Pentru că serviciile nu doar verifică miniștrii și membrii Guvernului. Îi și apără. Îi și apără de eventuale ingerințe și îi atenționează. Și acest lucru este o evoluție semnificativă față de acum 10-20 de ani, când lucrurile nu erau așa”, a răspuns Tanczos Barna.
„Faptul că ocup un portofoliu și am devenit automat membru în CSAT este o recunoaștere, în primul rând, a eforturilor depuse de Uniunea Democrată Maghiară din România, de comunitatea maghiară”, a adăugat el.
„Nu mă deranjează (n.red. că va fi monitorizat de serviciile secrete) și chiar cred că este bine ca într-o perioadă atât de complicată, cu război la graniță, miniștrii, nu doar membrii CSAT, să fie nu doar monitorizați, ci și protejați de servicii. Este nevoie de acest lucru”, a conchis ministrul UDMR de Finanțe
Care este componența CSAT
Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării prevede că preşedintele României, adică Klaus Iohannis, are și funcţia de preşedinte al CSAT, instituție care se ocupă, printre altele, cu strategia de securitate naţională și strategia militară. De asemenea, tot în CSAT se discută informări clasificate trimise de serviciile secrete.
Premierul României are și funcţia de vicepreşedinte al CSAT. Acesta este Marcel Ciolacu.
Apoi, membrii CSAT sunt: ministrul apărării (Angel Tîlvăr), ministrul de interne (Cătălin Predoiu), ministrul de externe (Emil Hurezeanu), ministrul justiţiei (Radu Marinescu), ministrul economiei (Bogdan Ivan), ministrul finanţelor (Tanczos Barna), directorul SRI, directorul SIE, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.