Tania și Maricika se aflau în tunelurile subterane ale metroului capitalei ucrainene. Tania își alăptează copilul de trei luni, în timp ce sirenele antiaeriene sunau deasupra capetelor lor.
Fotografia a fost făcută de jurnalistul maghiar András Földes, care documenta din Kiev războiul declanșat dintre Rusia în Ucraina.
„În acel moment eram în metrou, o hrăneam pe Maricika mea și scena a fost văzută de jurnaliști”, rememorează Tania. „Sunt multe mame cu copii mici care s-au adăpostit în subteran de bombardamente, și la Kiev, și la Harkov”, mai spune tânăra.
Fotografia spontană, autentică a devenit un simbol al speranței și rezistenței tăcute a poporului ucrainean.
Devenită virală pe rețelele de socializare, fotografia a ajuns să fie văzută de Marina Solomenikova, o artistă ucraineană originară din Dnipro, care a transformat-o într-un desen simbolic.
Gluga Taniei a devenit voalul Fecioarei Maria, iar ipostaza iconică i-a adus tinerei supranumele de „Madona din Kiev”.
„O Fecioara Maria modernă”
O copie a picturii a ajuns la biserică a Institutului Sacra Inimă din Mugnano di Napoli, la cererea părintelui iezuit Viacheslav Okun.
O Maria modernă, care, la fel ca mama lui Iisus, se adăpostește de violența războiului, având grijă și hrănirea bebelușului ei nou-născut.
Părintele Viacheslav Okun, pentru agenția ANSA:
„Cultul Maicii Domnului din Kiev a depășit granițele orașului Mugnano di Napoli și se răspândește în întreaga lume. Madona din Kiev este o mângâiere pentru toți credincioșii, ucraineni și non-ucraineni. Invocă pacea”, a adăugat Don Antonio Di Guida, paroh al bisericii San Biagi.
Acum, Tania și fiica ei locuiesc în relativă siguranță în regiunea Lviv.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: Suspilne.media
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!